19-latek zwycięzcą 11. sezonu MasterChefa. "Oczekiwanie na wynik to jest masakra"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kuba Tomaszczyk zwycięzcą XI. edycji „MasterChefa”
Kulinarna podróż z Polanem
Kulinarna podróż z Polanem
Szparagowy zawrót głowy
Szparagowy zawrót głowy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Wigilijne potrawy Polana
Wigilijne potrawy Polana
Pizza a la Polan
Pizza a la Polan
Kuchnia winogronowa
Kuchnia winogronowa
Za nami 11. edycja programu MasterChef. Jej zwycięzcą został Kuba Tomaszczyk. 19-latek z Tych pokonał w finale: Elę Stróżyńską, Bartosza Nowaka i Filipa Wałka. Z najmłodszym i najbardziej utalentowanym uczestnikiem tegorocznego show spotkaliśmy się w Dzień Dobry TVN. Zdradził m.in., kto był jego ulubionym jurorem, a kogo obawiał się najbardziej. Czym poczęstował naszych prowadzących?

11. edycja programu MasterChef - kto wygrał

7 lat temu Kuba Tomaszczyk dotarł do finału MasterChefa Juniora, a teraz świętuje wygraną w 11. edycji seniorskiej wersji programu. Jak przyznał, tym razem towarzyszące mu emocje były znacznie większe. - Jako dzieciak nie analizowałem niczego, po prostu show must go on (tł.: przedstawienie musi trwać), ale jak jestem starszy, to było kompletnie inaczej. Fajny jest taki powrót, ale czułem presję - stwierdził Kuba.

Szczególne emocje odczuwał podczas finału. - Oczekiwanie na wynik to jest masakra. (...) Było mi zimno, ciepło, miałem dreszcze od góry do dołu. Ciężkie jest to do opisania - powiedział 19-latek.

Okazało się, że zwycięzca 11. edycji MasterChefa miał swojego ulubionego jurora show. - Uwielbiam szefa Michela (Morana - przyp. red.). Szef Michel to człowiek o złotym sercu. Zawsze pomoże, zawsze da jaką dobrą radę, natomiast kogo się najbardziej bałem? No wiadomo, pani Magda (Gessler - przyp. red.) jest bardzo mocną postacią. Jak jej coś nie pasuje, to nie owija w bawełnę i od razu mówi - stwierdził Kuba.

Nastolatek ma też sprecyzowane plany na najbliższe lata. - Póki co nie chcę być typowym kucharzem, bo nie mam jeszcze doświadczenia. Muszę się uczyć i jakoś działać. Na razie będę się dzielił z młodymi moją wiedzą i będę inspirował resztę, żeby spełniała marzenia - powiedział.

19-latek choć jeszcze nie napisał matury, to dzięki zwycięstwu w kulinarnym show TVN już wydał pierwszą książkę. - To jest zwieńczenie moich marzeń wieloletnich (...). Coś pięknego. Są tam w miarę proste przepisy, które każdy będzie mógł zrobić - przyznał Kuba.

Przepis na grzanki z pastą z fig i koziego sera

Przed rozmową Kuba przygotował dla prowadzących Dzień Dobry TVN grzanki z pastą z fig i koziego sera. Przepis na to danie znajduje się w jego książce kulinarnej.

Składniki na grzanki z pastą z fig i koziego sera:

  • 100 g sera koziego
    • 100 g suszonych fig
      • pęczek szczypiorku
        • 200 g mascarpone
          • 150 ml octu balsamicznego
            • sól, pieprz

              Sposób przygotowania:

              • Szczypiorek drobno kroimy.
                • W misce mieszamy mascarpone, kozi ser i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.
                  • Do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i redukujemy, aby uzyskać gęsty syrop.
                    • Figi kroimy w większą kostkę i mieszamy z syropem octowym.

                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                      Zobacz także:

                      Autor: Izabela Dorf

                      Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości