Milionerzy. Czym jest raclette? Zaznacz prawidłową odpowiedź!

milxxx.jpg
milxxx.jpg
Raclette – co to za potrawa? Sprawdź odpowiedź! W Milionerach padło pytanie za 20 000 zł. Uczestnik był zmuszony poprosić o pomoc publiczność i tym samym wykorzystał drugie koło ratunkowe. Czy wiesz czym jest raclette? Zobacz!

Mateusz Marciniak z Warszawy rozpoczął grę w dzisiejszym odcinku Milionerów jako drugi uczestnik. Początkowe pytanie nie sprawiały mu problemów. Znał odpowiedź m.in. na pytanie o to, które zdania dobrze brzmią i nie za wiele wnoszą. Mateusz słusznie wytypował odpowiedź D: okrągłe.

Dopiero przy pytaniu za 10 000 zł postanowił skorzystać z pierwszego koła ratunkowego. Mateusz usłyszał pytanie z geografii. Przyznał, że wydawało mu się, że jest dobry z tej dziedziny oraz, że lubi podróżować, ale nie potrafił wskazać jednoznacznie prawidłowej odpowiedzi na pytanie o Kapadocję.

Kapadocja jest znana z domów i kościołów wykutych w skałach o fallicznym kształcie. Gdzie leży?

Mateusz poprosił o koło ratunkowe 50:50. Na pytanie Huberta, czy może potrzebuje więcej czasu, uczestnik odparł, że nie chce ryzykować i ostatecznie zdecydował się na podpowiedź.

W wyniku odrzucenia dwóch błędnych odpowiedzi zostały:

Mateusz był zadowolony z takiego obrotu sytuacji. Przyznał, że wśród odpowiedzi została ta, na którą stawiał i zaznaczył odpowiedź A: w Turcji. Szybko się okazało, że to była słuszna decyzja, bo ta odpowiedź okazała się poprawna. Mateusz zdobył 10 000 zł

Te formy skalne są z tufu, który można łatwo drążyć. Skały tworzą skupiska lub stoją pojedynczo. Turyści często nazywają ten krajobraz „księżycowym”. Ta Kapadocja to Turcja. Brawo!

- wyjaśnił Hubert.

Następnie Mateusz usłyszał pytanie za 20 000 zł. Co to jest raclette? Jaką potrawę o tej nazwie podgrzewa się nad ogniem?

Raclette to potrawa z podgrzewanego nad ogniem:

Co to jest raclette? Sprawdź poprawną odpowiedź!

Znowu mam delikatny mętlik w głowie i nie chciałbym strzelić jakiegoś „babola”. Raclette – potrawa z podgrzewanego nad ogniem szwajcarskiego sera? Ser podgrzewany nad ogniem raczej by się topił i gdzieś spływał. Jajeczne ciasto? Karp w piwie – na pewno nie. Mięsny gulasz – wydaje mi się, że też nie. Raclette kojarzy mi się z plackami, czymś takim. Może zapytajmy publiczność. Tak, zapytajmy. Ostatecznie.

- zdecydował Mateusz.

Według wskazań publiczności poprawna odpowiedź to B: szwajcarskiego sera - 58 procent głosów zostało oddanych właśnie na tę opcję. 35 procent osób zgromadzonych w studiu uznała, że prawidłowa odpowiedź to D: jajecznego ciasta.

>>> Zobacz też:

Zobacz film: Co serwować na weselnym stole? Źródło: Dzień Dobry TVN. 

Autor: Anna Kobyłka

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!