Kurki. Jakie mają właściwości odżywcze?
Kurki to grzyby, które bardzo często goszczą na naszych stołach. I dobrze, bo obok doskonałego smaku są też bardzo zdrowe. Swój piękny kolor zawdzięczają obecności beta karotenu, który w organizmie "zmienia się" w witaminę A. Poprawia ona wygląd skóry, a także wzmacnia włosy i paznokcie. Kurki zawierają także sporo witaminy B1. Wspomaga ona układ nerwowy, wzmacnia serce oraz odporność.
Grzyby
Dodatkowo kurki są bogate w potas, wapń, magnez i żelazo. W grzybach występuje również hitinmannoza - substancja ta skutecznie rozprawia z pasożytami, które niekiedy żyją w ludzkim ciele. Związek ten wywołuje paraliż u pasożytów, co ułatwia organizmowi ich wydalenie. Warto dodać, że substancja ta często wchodzi w skład leków pasożytniczych.
Niestety większość z nas poprzez nieprawidłową obróbkę grzybów sprawia, że kurki tracą większość cennych dla nas substancji. Na szczęście jest sposób, aby zachować wszystko to, co w nich najlepsze.
Jak przyrządzić kurki?
Specjaliści z Lasów Państwowych w poście zamieszczonym w mediach społecznościowych przestrzegają, aby nie poddawać świeżych grzybów obórce termicznej. Wysoka temperatura - powyżej 55 stopni Celsjusza - w połączeniu z solą sprawiają, że grzyby tracą swoje właściwości, także te przeciwpasożytnicze. Dlatego eksperci z Lasów Państwowych zalecają stosowanie metody 4 razy Z, czyli znaleźć, zebrać, zasuszyć i zmielić.
Tak przygotowane kurki świetnie będą się nadawały do kanapek, sałatek, kasz, makaronu czy sosów. Warto dodać, że w takiej formie grzyby można przechowywać naprawdę długo.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Owoce żurawiny w codziennej diecie. Dlaczego warto po nie sięgać?
- Jakie właściwości ma czarny bez? "To nie jest tylko jakiś tam chaszczor niezbadany"
- Czernidłak kołpakowaty - grzyb z "roztapiającym się" kapeluszem. Czy jest jadalny?
Autor: Katarzyna Oleksik
Źródło: radiozet.pl/Lasy państwowe
Źródło zdjęcia głównego: SrdjanPav/Getty Images