Oprócz wielu walorów smakowych, czosnek ma również mnóstwo wartości odżywczych. Z tego powodu warto każdego dnia dodawać go do przygotowywanych potraw – jednak jak spożywać czosnek? Do czego można go dodawać? W naszym poradniku podpowiadamy, jak wykorzystać czosnek w swojej kuchni.
Zioła - naturalne metody leczenia
19 kwietnia obchodzony jest Dzień Czosnku. To roślina, którą ludzie uprawiają już od 5 tysięcy lat. Niezwykle aromatyczny, a do tego zdrowy, używany jest w wielu kuchniach świata. Roślina ta nie tylko służy jako przyprawa i lek, ale również miała zastosowanie w wielu magicznych rytuałach, np. do odpędzania wampirów.
Czosnek – właściwości
Nie ulega wątpliwości, że czosnek ma mnóstwo właściwości zdrowotnych – w tych niewielkich, aromatycznych ząbkach kryje się olbrzymia moc. Czosnek jest bardzo wartościowym produktem, warto więc spożywać go jak najczęściej.
Jakie są najważniejsze właściwości czosnku? Przede wszystkim jest to naturalny antybiotyk – nie bez powodu nasze babcie podawały nam czosnek, gdy dopadał nas katar, przeziębienie, a nawet grypa. Dzisiaj chętnie sięgamy po antybiotyki, jednak czasem warto poczekać z zastosowaniem takich środków i wybrać mniej radykalny, naturalny sposób – czosnek. Czosnek działa też antybakteryjnie, dzięki czemu błyskawicznie radzi sobie z atakami szkodliwych drobnoustrojów, tym samym stając się cennym wsparciem dla układu immunologicznego. Ponadto czosnek obniża ciśnienie, można też wykorzystywać czosnek na ból gardła.
Czosnek ma o wiele więcej właściwości zdrowotnych. Jest cennym źródłem flawonoidów, saponiny, antyoksydantów, witamin A, C, B1, B2, PP, a także potasu, wapnia, magnezu i innych składników mineralnych. Warto spożywać czosnek surowy, ze względu na jego liczne właściwości. Niestety ma on specyficzny zapach, który nie każdemu odpowiada. Jak jeść czosnek, aby cieszyć się jego działaniem i smakiem?
Jak jeść czosnek?
Najczęściej dodaje się czosnek do potraw. Jest on doskonałym towarzyszem cebuli – jeśli usmażymy je razem, będą stanowiły świetną bazę do dalszych działań kulinarnych. Należy pamiętać, by nie poddawać czosnku zbyt długiej obróbce termicznej, szczególnie w wysokich temperaturach (np. podczas smażenia). Może on stać się gorzki, co zepsuje smak potrawy. Warto dodać czosnek na sam koniec smażenia – nie sprawi to, że jego smak będzie mniej wyczuwalny, a właściwości lecznicze czosnku zostaną zachowane.
Czosnek możemy dodawać do szpinaku, farszu, zdrowych koktajli, zup, a przede wszystkim do sosów – pomidorowych i mięsnych. Co prawda czosnek gotowany nie traci właściwości, jednak w wersji surowej zachowuje pełnię swoich zdrowotnych właściwości. Czosnek doskonale komponuje się z wieloma potrawami – jeśli nie chce się jeść czosnku surowego, można dodać kilka ząbków do warzywnego koktajlu, na przykład takiego ze szpinaku i kiwi, dzięki czemu nie będziemy czuć jego smaku.
Działanie czosnku na organizm jest jeszcze bardziej pozytywne, kiedy spożywamy go na surowo. Warto sięgnąć po surowe ząbki czosnku za każdym razem, kiedy poczuje się gorzej, np. jeśli ma się katar lub ból gardła. A czy można jeść czosnek w ciąży albo podawać go dzieciom? W takich sytuacjach lepiej go ograniczyć lub skonsultować się z lekarzem.
Jak wybrać czosnek?
Choć w sklepach możemy znaleźć przede wszystkim czosnek pospolity, warto wybrać od czasu do czasu czosnek niedźwiedzi lub czosnek ozdobny – to doskonały sposób na urozmaicenie składników odżywczych, które dostarczamy do naszego organizmu. Czosnek niedźwiedzi jest szczególnie zdrowy – jeśli nie uda Ci się znaleźć go w sklepie, możesz wybrać czosnek niedźwiedzi w formie gotowej przyprawy lub suplementu diety. Syrop z czosnku niedźwiedziego to ciekawe rozwiązanie dla osób, które nie mogą przekonać się do smaku czosnku , a chcą sięgnąć po naturalny antybiotyk.
Wybierając czosnek warto wybierać to, które nie pachnie. Mimo, iż ma ono mocny zapach, to nieobrany nie powinien mocno pachnieć. Silna woń może świadczyć o tym, że warzywo jest zepsute. Wniosek jest prosty - czosnek, który nie pachnie to dobry czosnek. Jego zapach powinno się poczuć dopiero po jego uszkodzeniu, np. krojeniu czy miażdżeniu.
Czosnek to doskonały sposób na radzenie sobie z przeziębieniem i z wieloma dolegliwościami. Warto jednak zapobiegać chorobom i sięgać po czosnek, zanim dopadnie nas przeziębienie. Warto dodawać czosnek do różnych potraw i cieszyć się maksymalną odpornością!
Zobacz także:
- Czosnek na przeziębienie – jak go stosować, aby cieszyć się pełnią jego właściwości?
- Kiszony czosnek. Przepis na odporność
- Agnieszka Cegielska o zaletach czosnku: "Boją się go wirusy, bakterie, a nawet wampiry"
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Fot. Robert Daly / Getty Images