Nietolerancje pokarmowe - co to, jak wykryć?

Kobieta, która ma nietolerancję pokarmową
Fot: AndreyPopov / gettyimages.com
Coraz większa świadomość znaczenia żywienia pozwala nam na rozwiązywanie trudnych problemów związanych z chorobami immunologicznymi. Bardzo duża ilość składników zawartych w żywieniu może wywołać w ciele szereg dolegliwości.

C: W zależności od rodzaju badania wyróżnia się dwa typy testów na nietolerancje pokarmowe: wykonywane z krwi i genetyczne. Obie metody są skuteczne, a co ważne, pomagają rozwiązać problem specyficznych objawów po spożyciu danego składnika pokarmowego. Kiedy wykonać testy na nietolerancje pokarmowe? Czy badania są skuteczne? Czy warto się na nie zdecydować?

Nietolerancje pokarmowe - czym są?

Nietolerancja pokarmowa, określana również mianem nieimmunologicznej nadwrażliwości pokarmowej, to stan, w którym organizm cierpi z powodu szeregu objawów ze strony górnego i dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Nietolerancja to wynik działania konkretnego składnika pokarmowego na nabłonek poszczególnych odcinków układu pokarmowego.

W wielu wypadkach dochodzi do osłabienia zwieracza przełyku, spowolnienia opróżniania żołądka czy obfitych gazów. Objawy nietolerancji mogą być wywołane przez różne składniki, jednak bardzo często powodują je mleko oraz pszenica. Po ich spożyciu zauważyć można przelewanie w jelitach, gazy, biegunki czy zgagi.

Produkty, które mogą wywoływać objawy nietolerancji:

· mleko,

· pszenica,

· rośliny strączkowe,

· brokuły,

· brukselka,

· szpinak,

· kapusta,

· otręby,

· ziemniaki,

· produkty zbożowe pełnoziarniste.

Alergia a nietolerancja pokarmowa - różnice

Alergia to patologiczna reakcja organizmu o podłożu immunologicznym na czynniki zewnętrzne (w tym pokarm). Przebieg alergii w dużym stopniu zależy od przeciwciał określonej klasy, dlatego dziś mówi się o alergiach IgE zależnych i IgE niezależnych.

Alergia to patologiczny stan organizmu, kiedy kontakt z danym alergenem wywołuje szereg objawów, które przyporządkować można do 4 typów:

· 1 typ - anafilaktyczny,

· 2 typ - cytotoksyczny,

· 3 typ - podlegający pod kompleksy immunologiczne,

· 4 typ - komórkowy, inaczej reakcja opóźniona.

Bagatelizowane objawy alergii mogą doprowadzić do chorób takich jak astma czy przewlekłe zapalne choroby jelit.

Testy na nietolerancje pokarmowe

Rozwiązanie problemu nietolerancji pokarmowej nie jest tak trudne, a w rzeczywistości może przynieść bardzo wiele korzyści. Nie dość, że pozbędziemy się wzdętego brzucha, to zarazem jakość naszego życia wzrośnie. Warto zawczasu rozwiązywać takie problemy, gdyż zwłoka działa na niekorzyść organizmu.

Na rynku znajdziemy wiele testów, które pozwolą na skuteczną diagnozę nietolerancji. Dzieli się je na:

· testy z krwi,

· testy skórne,

· testy oddechowe,

· badania genetyczne.

Metod na zbadanie przyczyny nietolerancji jest naprawdę wiele, dzięki czemu każdy z nas może wykonać sobie taki test nawet w zaciszu własnego domu. Zakupu zestawu do badania można dokonać w aptece, a samo badanie nie trwa więcej niż 1 godzinę.

Zobacz film: Jak rozpoznać uczulenie? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Testy skórne - jak wygląda badanie?

Testy skórne należą do podstawowych metod diagnostycznych w przypadku alergii. Pozwalają ocenić, czy alergen wywołuje reakcję IgE - zależną w obrębie skóry. Podzielić je możemy na:

· testy punktowe,

· testy śródskórne,

· naskórkowe testy płatkowe.

Testy punktowe

Na skórę nanosi się poszczególne alergeny, a następnie nakłuwa ją. Po odczekaniu ok. 20 minut sprawdza się, czy w obrębie nakłucia pojawia się reakcja alergiczna objawiająca się bąblem, zaczerwienieniem i naciekiem. Określa się średnicę zmiany oraz porównuje ją z próbą ślepą.

Test oddechowy wodorowy

Badanie polega na określeniu stężenia wodoru w wydychanym powietrzu. Wykorzystuje się do tego specjalne urządzenie, które automatycznie wykonuje pomiar zawartości pierwiastka w powietrzu z płuc.

Pierwszy etap polega na pobraniu próbki na czczo. Następnie podaje się roztwór węglowodanów (w przypadku nietolerancji na składniki mleka będzie to laktoza) i wykonuje pomiary stężenia wodoru w odpowiednich odstępach czasu.

Zazwyczaj są to odstępy po: 20, 40, 60, 80, 100, 120, 140, 160 i 180 minut po spożyciu roztworu. Na podstawie wyniku określa się, czy podczas spożycia danego składnika jelita wytwarzają więcej wodoru, niż powinny. Efekt pozytywny, tj. większy niż 20 ppm po spożyciu roztworu, predysponuje do nietolerancji na dany składnik.

Testy na alergie pokarmowe z krwi

Jednakże, jeśli chcemy, aby wynik był pewny i przeanalizowany przez specjalistę, możemy udać się do laboratorium diagnostycznego, gdzie przeprowadza się testy na nietolerancje pokarmowe z krwi . Pobór krwi wygląda tak samo, jak w przypadku zwykłej morfologii, tylko tutaj bada się poziom przeciwciał na poszczególne produkty.

Większość takich punktów oferuje różne badania. Niektóre dotyczą najpowszechniejszych produktów spożywczych, inne zaś nawet 250 produktów, dzięki czemu trafność metody jest bardzo wysoka.

Geno testy na nietolerancje pokarmowe

Inną metodą określenia swojego żywieniowego profilu są geno testy . Badania te wykorzystują próbkę DNA danego człowieka. Współcześnie dość dużo mówi się o celiakii, w chorobie tej wykorzystuje się badania genetyczne do postawienia diagnozy. Obraz choroby może być niecharakterystyczny, dlatego po zwykłym wywiadzie trudno jednoznacznie określić, czy dany pacjent obarczony jest problemem celiakii, nietolerancji na gluten czy zwykłej nadwrażliwości. Wątpliwości te rozwiewają testy genetyczne.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości