Coraz więcej ludzi cierpi na nietolerancje pokarmowe. Naukowcy z Oslo i Australii stwierdzili, że zaburzenia gastryczne często nie są spowodowane obecnością glutenu w żywności, lecz fruktanów. Czym są i dlaczego mogą szkodzić?
Fruktany są zupełnie czymś innym niż gluten. Gluten to białko roślinne, a fruktany to cukier. Są to cukry zapasowe najczęściej w roślinach, też wytwarzane są przez różne drobnoustroje.
- tłumaczyła Katarzyna.
Fruktany nie są tylko negatywnym składnikiem diety. Zostały one wykorzystane w technologii żywności jako środki dodatkowe, które mają za zadanie poprawiać nasze zdrowie. Kto zatem powinien wystrzegać się fruktanów? Tylko osoby, które są nadwrażliwe na te składniki.
Fruktany – gdzie się znajdują?
Fruktany znajdują się nie tylko w owocach, ale i produktach, w których się ich nie spodziewamy. Są to m.in. wyroby cukiernicze, mąka pszenna, makaron, ryż, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, fasola, soja, brokuły, buraki, a nawet rumianek.
Zobacz też:
- Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
- Nastolatek stracił wzrok przez frytki i chipsy. Czym jeszcze grozi zbyt uboga dieta?
- Archie będzie na wegańskiej diecie? Rodzice - Harry i Meghan podjęli już decyzję
Źródło zdjęcia głównego: E+