Ksiądz Jan Kaczkowski
Ksiądz Jan Kaczkowski był twórcą i prezesem Puckiego Hospicjum. Dla wielu osób był osobowością polskiego Kościoła, która dzieliła się swoimi trudnymi doświadczeniami z innymi i starała się oswajać społeczeństwo z tematami dotyczącymi śmierci czy godzenia się z chorobą.
Duchowny chorował na glejaka mózgu i zmarł w 2016 roku. Jego świadectwo wciąż cieszy się dużym uznaniem. W studiu Dzień Dobry TVN szef kuchni Patryk Galewski oraz jego żona Żaneta Galewska opowiedzieli, w jaki sposób ksiądz odmienił ich codzienne życie.
Jaki był ks. Jan Kaczkowski?
Patryk Galewski miał trudne dzieciństwo. W młodości popadł w złe towarzystwo, alkohol i używki. Konsekwencje jego działań sprawiły, że trafił do więzienia. Kucharz został przydzielony także do pomocy w puckim hospicjum i to właśnie tam spotkał księdza Jana Kaczkowskiego.
Rozmowy z duchownym odmieniły życie Patryka. Pomagał mu przetrwać trudne chwile, wspierał go w kryzysowych momentach i stał się jego przyjacielem. Kiedyś na lewej ręce kucharza widniał tatuaż z napisem CHWDP. Dziś jest on przykryty innym tatuażami. - Tutaj jest rodzina, pomocna dłoń i Johnny, który dał mi nowe życie - zaznacza gość Dzień Dobry TVN.
- On widział w każdym człowieku coś więcej, to było niesamowite. Osoby, które są wolontariuszami w hospicjum to ateiści. On potrafił zjednać każdego człowieka - podsumowała Żaneta Galewska.
W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski przygotował przysmaki księdza Kaczkowskiego w śliwkowej jesiennej odsłonie. Są to m.in. drożdżówki z karmelizowanymi śliwkami czy stek z polędwicy wołowej ze śliwkową kaszą pęczak.
Jak je wykonać? Dowiesz się w naszym materiale. Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki zobaczysz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Polędwica duszona w czerwonym winie ze śliwkami - jesienny przysmak z przepisu Patryka Galewskiego
- Śliwki w prosciutto crudo, jako przystawka na zimno
- Idealny sos grzybowy - jak go przygotować i z czym podawać?
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News