CLUB Sandwich
Składniki :
6 kromek chleba razowego z ziarnami (najlepiej krojony)
4 łyżki majonezu
mała miseczka porwanej sałaty lodowej
pierś z kurczaka
2 jajka sadzone
6 plastrów wysmażonego bekonu (cienkie plasterki)
2 małe ogórki konserwowe
pomidor
wykałaczka z bambusa
Przygotowywanie:
Chleb zarumień w piekarniku. Pierś z kurczaka doprawioną sola i pieprzem smażymy na grillu lub na zwykłej patelni. Następnie posmaruj majonezem 2 kromki chleba, połóż na nich porwana sałatę, pomidora i kurczaka. Plasterki ogórka ułóż razem z jajkiem na jednej z kromek, a bekon na drugiej. Kromki ułóż jedną na drugiej i przykryj trzecim tostem. Gotową kanapkę przekłuj 4 wykałaczkami i Przekrój po przekątnej na cztery trójkąty.
Jabłkowe chipsy cynamonem i wanilią
Składniki:
3 jabłka
łyżka cynamonu
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka soku z cytryny
Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni. W małej miseczce mieszamy ze sobą cynamon, cukier z wanilią. Z jabłek odcinamy górę oraz dół, za pomocą obieraczki tniemy jabłko na cieniutkie plasterki, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Plasterki jabłka układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek wymieszanym cynamonem z cukrem z dodatkiem wanilii. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-80 minut, w zależności od tego, jak grube pokroiliśmy plasterki jabłka oraz jak mocno przypieczone chipsy chcemy uzyskać.
Koktajl z kiwi orzeźwiający – tzw. odświeżacz skóry, bogaty w witaminę C
Składniki :
5 owoców kiwi
2 pomarańcze
1/2 owocu mango
trochę świeżej mięty
sok z połowy limonki
Koktajl z karotenem bogaty w witaminę A
Składniki :
2 marchewki
sok z połowy cytryny
jabłko
banan
wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Wszystkie owoce myjemy obieramy ze skórki. Wkładamy do miseczki i wszystko blendujemy. Na końcu dodajemy sok z połowy limonki. Do koktajlu blendujemy tylko jedną pomarańczę z drugiej wykorzystujemy tylko sok.
Sakiewka francuska z serem
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
200 g sera białego
20 ml śmietany do wyboru (ja używam słodkiej)
2 łyżeczki kminku
sól, pieprz
jajko
miód płynny
mix sałat
Przygotowanie:
Ser mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodajemy kminek i wszystko jeszcze raz mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery kawałki, na każdym układamy ser i zwijamy w sakiewkę. Smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku. Na talerzu układamy sałaty, układamy upieczoną sałatę i polewamy miodem.
Tortilla na zimno z szynką
Składniki:
2 - 3 placki tortilli (wychodzi ok. 10 porcji)
2 serki topione śmietankowe
sałata rzymska
szynka
ser żółty
szczypiorek
ogórek zielony
papryka czerwona
3 jaka ugotowane na twardo
4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę rzymska ,szynkę, pokrojone jajko na plasterki, , układamy ser żółty . Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę i ogórka w paski oraz posiekany szczypiorek. Dodajemy odrobinę majonezu. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube ukośne plastry
TORTILLA NA ZIMNO Z GRILOWANYM KURCZAKIEM
Składniki:
2 - 3 placki tortilli (wychodzi ok. 10 porcji)
serek topiony
sałata rzymska
mała pierś z kurczaka
ogórek zielony
papryka czerwona
papryka zielona
czerwona cebula
4 łyżki majonezu
sól, pieprz
zioła prowansalskie
czosnek
Przygotowanie:
Pierś myjemy i osuszamy- kroimy na paski doprawiamy solą, pieprzem , posiekanym czosnkiem oraz odrobiną ziół. Smażymy na odrobinie oleju lub oliwy. Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę rzymska dodajemy grillowane plasterki piersi z kurczaka. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, ogórka i cebulę w paski. Dodajemy trochę majonezu. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube ukośne plastry
TORTILLA NA ZIMNO Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki:
2 - 3 placki tortilli ( 10 porcji)
serek
sałata rzymska
avokado
opakowanie wędzonego łososia w plastrach
koperek świeży
cebula czerwona
cytryna
odrobina oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Placek tortilli smarujemy serkiem. Układamy sałatę na to łososia , smarujemy serkiem, układamy obrane avokado pokrojone w drobne paski. Na koniec posypujemy posiekaną cebulą i koperkiem - skrapiamy cytryna i odrobiną oliwy -lekko solimy i dodajemy pieprz. Wszystko razem zwijamy w rulonik i kroimy w grube plastry.
Sałatka ze świeżą bazylią i granatem - bez dodatku soli i przypraw
Składniki:
pomidory
ser feta
granat
bazylia świeża
pestki pini, dyni, słonecznika
Przygotowanie
pomidory myjemy - obieramy ze skórki, z bazylii obrywamy listki - lekko myjemy i nie gnieciemy liści. Na patelni prażymy pestki. Listki układamy w naczyniu - na to obrane pokrojone w księżyce pomidory, obranego granata oraz fetę. Na końcu posypujemy pestkami
DODATKOWO
śmietana 36%
Jogurt
Marchewki
Kiełki rzodkiewki
Kiełki słonecznika
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN