Włoska sałatka a'la caprese z niezwykłym składnikiem. Sprawdź, jak ją przygotować

Sałatka z arbuza
Tomasz Urbanek/East News
Arbuz to idealny owoc na lato, ma w sobie aż 90% wody. Schłodzony świetnie sprawdza się w gorące dni. W kuchni Dzień Dobry TVN Zuza Lisowska przygotowała niesamowitą, włoską sałatkę a'la caprese. Sprawdź, jak przygotować to danie z arbuzem zamiast pomidora. 

Włoska sałatka a'la caprese - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jedna mozzarella
    • duży płat arbuza
      • okrągły krążek do wycinania
        • ocet balsamiczny
          • oliwa extra vergine
            • kilka listków bazylii
              • garść rukoli
                • orzeszki pinii

                  Sposób przygotowania włoskiej sałatki a'la caprese z arbuzem

                  1. Z arbuza wycinamy duży płat i następnie za pomocą ringa wycinamy okręgi wielkości 7cm. Układamy je na talerzu w niewielkich odstępach.
                    1. Mozzarellę kroimy w grube plastry i układamy ją na okręgach z arbuza.
                      1. Wszystko polewamy oliwą extra vergine i octem balsamicznym.
                        1. Orzeszki pinii prażony na patelni i posypujemy nimi mozzarellę.
                          1. Na koniec układamy listki bazylii i rukolę.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Zuza Lisowska

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości