Włoska sałatka a'la caprese - przepis krok po kroku
Składniki:
- jedna mozzarella
- duży płat arbuza
- okrągły krążek do wycinania
- ocet balsamiczny
- oliwa extra vergine
- kilka listków bazylii
- garść rukoli
- orzeszki pinii
Sposób przygotowania włoskiej sałatki a'la caprese z arbuzem
- Z arbuza wycinamy duży płat i następnie za pomocą ringa wycinamy okręgi wielkości 7cm. Układamy je na talerzu w niewielkich odstępach.
- Mozzarellę kroimy w grube plastry i układamy ją na okręgach z arbuza.
- Wszystko polewamy oliwą extra vergine i octem balsamicznym.
- Orzeszki pinii prażony na patelni i posypujemy nimi mozzarellę.
- Na koniec układamy listki bazylii i rukolę.
Zobacz także:
- Sałatka caprese – oryginalny przepis i nie tylko. Jak zrobić włoską sałatkę caprese?
- Sałatka z mozzarellą – przepis. Jak przyrządzić sałatkę z mozzarellą i pomidorami, jajkiem, kurczakiem lub makaronem?
- Caprese szparagowe z przepisu Szymona Czerwińskiego
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Zuza Lisowska
podziel się: