Sandacz z młodymi warzywami po prowansalsku
Składniki:
Ser kozi 200g
Ziemniak młody ugotowany 4szt
Cukinia 1szt
Papryka czerwona 1szt
Bakłażan 1szt
Pomidory 10szt
Czosnek 2ząbki
Wino białe 100ml
Kostka do ziemniaków Kucharek,
Przyprawa uniwersalna Kucharek,
Oliwa z oliwek,
Rozmaryn,
tymianek,
czosnek,
pieprz czarny,
Przygotowanie:
Pomidory(8szt) siekamy w drobną kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i tymianek. Następnie dodajemy pomidory, wino, przyprawę uniwersalną Kucharek i pieprz. Wszystko gotujemy do momentu aż powstanie gęsty pomidorowy sos. Na koniec dodajemy świeży tymianek. Do powstałego sosu wkładamy filet sandacza i dusimy wszystko na wolnym ogniu.
Pozostałe pomidory pozbywamy skórki i kroimy w grube plastry. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki do ziemniaków Kucharek. Ostudzone kroimy w grubsze batoniki. Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy podobnie jak ziemniaki. To samo czynimy z bakłażanem i papryką. Na patelni przesmażamy warzywa z dodatkiem ziół i czosnku. Podsmażone układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy plastrami pomidorów i na koniec kozim serem. Zapiekamy około 15-20 minut.
Pierożki z cukinią, gorgonzolą i szparagami
Składniki:
Mąka 200g
Jajka 3szt
Sól,
Z w/w składników przygotowujemy ciasto na pierogi dodając troszkę ciepłej wody dodatkowo. Powinno być miękkie i delikatne.
Cukinia 200g
Gorgonzola 120g
Parmezan tarty 50g
Żółtko 1szt
Masło 20g
Przyprawa uniwersalna Kucharek smak lata
Kostka do makaronów Kucharek
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle, doprawiamy czarnym pieprzem. Lekko studzimy i mieszamy z serem gorgonzola, parmezanem tartym, żółtkiem. Doprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek smak lata. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w wodzie z dodatkiem kostka do makaronów Kucharek.
Szparagi zielone 1pęczek
Sałata zielona 1sztuka
Wino białe 50ml
Pieprz biały, sól,
Masło,
Przygotowanie:
Szparagi kroimy w cienkie paski, łebki zostawiamy w całości. Sałatę, najlepiej sam jej środek, zwany sercem sałaty targamy na małe kawałki. Na patelni z masłem podsmażamy szparagi, porwane liście sałaty i na koniec dodajemy białe wino, odparowujemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i powstałym sosem polewamy ugotowane pierogi.
Schab z pomidorami, szynką suszoną i kluseczkami z ricotty
Składniki:
Schab wieprzowy 500g
Pomidory suszone 200g
Szynka parmeńska 200g
Bazylia świeża,
Pomidory 4szt
Oliwa z oliwek,
Przyprawa uniwersalna Kucharek,
Kolendra suszona,
Przygotowanie:
Mięso kroimy w plastry tworząc tzw. Kieszenie. Do środka każdej kieszeni wkładamy pomidory suszone, mięso oprószamy przyprawą uniwersalną Kucharek, mieloną kolendrą i pieprzem czarnym. Następnie owijamy szynką suszoną. Obsmażamy na patelni i dociągamy w piekarniku. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i łączymy z bazylią oraz oliwą z oliwek.
Ser ricotta 250g
Mąka 500g
Jajka 6szt
Sól,
Z w/w składników przygotowujemy ciasto o konsystencji ciasta na kładzione kluski. Ciasto kładziemy na gotująca wodę i to już wszystko. Super dodatkiem do dania będą karczochy w oliwie lub swieża rukola.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN