Pierś z kaczki w sosie truskawkowym
Składniki:
2 sztuki piersi kaczki
sol / pieprz
1 łyżka smalcu gęsi
4 łyżki syropu truskawkowego Herbapol
300g truskawek
2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
2 goździki
4 łyżki miodu rzepakowego
2 łyżki soku z limonki
2 łyżki octu winnego czerwonego
Przygotowanie: Pierś z kaczki ponacinaj od strony skóry i obsmaż na smalcu. Zmniejsz ogień i co jakiś czas obracając smaż około 15 min W rondelku umieść wszystkie składniki sosu oprócz truskawek i gotuj aż 30% odparuje. Wyłącz ogień i wrzuć truskawki, gdy truskawki zmiękną zmiksuj wszystko na jednolita masę. Sos podgrzej i podawaj obok kaczki.
Jagnięcina w korzennych przyprawach z syropem porzeczkowym
Składniki:
500g jagnięciny
4 łyżki Syropu Czarna Porzeczka Herbapol
3 cebule szalotki
¼ szklanki oliwy
½ główki czosnku
2 marchewki
garść suszonej moreli
suszone przyprawy po łyżeczce: kminek, fenkuł, cynamon, anyż,
szklana białego półsłodkiego wina
szklanka bulionu warzywnego
2 pomidory malinowe
świeża kolendra
Przygotowanie:
Rozpocznij od dokładnego wymieszania suchych przypraw. w ten sposób uzyskasz mieszankę przypraw która możesz wykorzystywać do większości arabskich potraw.
Mięso pokrój w gruba kostkę i oprósz połową mieszanki przypraw.
Mięso odstaw na 2-3 godziny (nie do lodówki).
w rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebule pokrojona w ósemki oraz posiekana na 2 cm kawałki kawałki marchewkę.
Dodaj cale ząbki czosnku i resztę mieszanki przypraw. Duś przez chwilkę i wrzuć mięso, wymieszaj i smaż aż się zarumieni.
Dodaj posiekane pomidory i zalej winem, podgrzewaj do zredukowania się sosu i dodaj bulion.
Duś około 3h na małym ogniu.
Podawaj posypane kolendrą.
Sałatka z bryndzą i syropem żurawinowym Herbapol
Składniki:
syrop żurawinowy Herbapol
ocet malinowy
olej rzepakowy tłoczony na zimno
roszponka mała garść
musztardowiec mała garść
cykoria 0,5 szt
sałata rzymska mała garść
rucola mała garść
pomidory cherry 10 szt
bryndza 1 szt
granat 1 szt
miód 1 łyżka
szczypior 0,5 pęczka
rzodkiewka3 szt
ziemniak 1 szt
Przygotowanie:
Syrop, ocet, olej i miod zmiksuj razem na gładki sos, sałaty umyj i wymieszaj ze
sobą.ziemniaka pokrój w bardzo cienkie plastry i usmaż a tłuszczu na chrupko.bryndze, granat szczypior rozrzuć na mix sałat wszystko polej dressingiem a na koniec posyp chrupiącymi płatkami ziemniaka
Koktajl malina
Przygotowanie:
-do szklanki typu martini wrzucić kostki lodu
-wlać sok biały grapefruit
-po łyżce stołowej wlać syrop malinowy tak aby osiadł na spodzie kieliszka nie mieszając z sokiem
-dekorować świeżymi malinami z twistem z limonki
Ice tea
Składniki:
Herbata Malina z żurawiną Herbapol
Syrop cytrynowy Herbapol
4 łyżeczki trzcinowego
Syrop Dzika róża Herbapol
4-5 plastrów cytryny
Przygotowanie:
Zaparz herbatę malina z żurawiną i schłodzić lodem lub zostaw do ostudzenia.
Do herbaty dodaj 20 ml syropu cytrynowego, łyżeczkę ciemnego cukru i 50 ml syropu dzika róża.
Wszystkie składniki wymieszaj w shakerze.
W szklance typu log przełóż lód z kawałkami cytryny i wlej przygotowany napój.
Koktajl Jabłko mięta
Składniki:
Syrop jabłko – mięta Herbapol
1 świeży ogórek
1 czerwone jabłko
Garść świeżych liści mięty
Woda gazowana
Przygotowanie:
W szklance typu long kostki lodu przełóż plasterkami świeżego ogórka.
Dodaj kilka listków świeżej mięty.
Wlej 50 ml syropu jabłko mięta.
Dopełnij wodą gazowaną.
Udekuruj ćwiartką czerwonego jabłka.
Koktajl wiśniowy
Składniki:
Syrop wiśniowy Owocowa Spiżarnia Herbapol
Tonic
Wisienki koktajlowe czerwone i zielone
lód
Przygotowanie:
W szklanki typu long kostki lodu przełóż czerwonymi wisienkami cocktailowymi.
Wlej 50 ml syropu wiśniowego.
Dopełnij tonic.
Dekoruj „szaszłykiem” z zielonych wisienek cocktailowych.
Tapioka w mleku kokosowym z mango, truskawką i syropem ,,żurawina z cytryńcem i magnezem,,:
Składniki:
Tapioka 1 opakowanie
Mleko kokosowe 1 litr
Mango 1 szt
truskawki 200 g
mięta 1 doniczka
Laska wanilii 1 szt
Cukier brązowy do smaku
Syrop Herbapol
Przygotowanie:
Wsypujemy tapiokę do garnka, zalewamy gorącą wodą. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż, tak aby wydrążyć ze środka nasiona. Dodajemy ją do tapioki razem z cukrem. Doprowadzamy wodę do wrzenia, i gotujemy jeszcze około 5 minut. W zależności od tapioki czas gotowania może być różny- najlepiej sprawdzić czy jest już miękka. Owoce kroimy na dowolne kawałki, miętę siekamy drobno lub po prosu rwiemy. Gotową tapiokę nakładamy do miseczek, polewamy syropem Herbapol a na wierzchu kładziemy owoce z miętą.
Syrop jako polewa do lodów
Składniki:
lody waniliowe
syrop malinowy Herbapol
Syrop w połączeniu z zimnymi lodami gęstnieje tworząc pyszny, owocowy sos.
Koktajl lodowy truskaweczka
Składniki:
1 gałka lodów cytrynowych
2 gałki lodów waniliowych
Syrop truskawkowy Owocowa spiżarnia Herbapol
½ tabliczki gorzkiej czekolady
5-6 świeżych truskawek
Przygotowanie:
Zmiksuj 2 gałki lodów waniliowych oraz 1 gałkę lodów cytrynowych typu sorbet zmiksować z 60 ml syropu truskawkowego.
Przelej do kieliszka typu martini i posyp startą gorzką czekoladą.
Dekoruj świeżą truskawką wraz z zieloną częścią.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje