Tatarowe trio według Józka
Składniki:
200 g polędwicy wołowej
2 łyżeczka posiekanej cebuli
1 łyżeczka startego czosnku
4 łyżeczka kawioru
2 łyżka sosu ostrygowego
6 łyżki oleju
2 łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczka czerwonej papryki
szczypiorek
Przygotowanie:
Zmiel mięso na najdrobniejszym oczku maszynki, wstaw do zamrażalnika na 10-15 minut. Wyjmij, wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Nałóż do foremek, odwróć do góry nogami na talerz. Udekoruj kawiorem, szczypiorkiem i papryką. Sos: wymieszaj sos ostrygowy z olejem i chrzanem, schłódź podawaj jako dressing do tatara.
Łosoś ze skorupką z awokado
Składniki:
200 g świeżego fileta z łososia norweskiego
1 limonka (ze startą skórką)
100 g bulwy kopru włoskiego pokorojonej w kostkę
sól, pieprz
olej
sos rybny
2 obrane awokado
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrój łososia na 3 plastry tej samej grubości. Potem pokrój w paseczki i drobną kostkę. Skrop olejem, dodaj skórkę i koper włoski. Dopraw solą, pieprzem i sosem rybnym. Przed samym podaniem dodaj sok z limonki.
Zmiksuj awokado, dopraw solą i pieprzem, podawaj na łososiu. Udekoruj ziołami i kostką z czerwonej papryki.
Tatar z warzyw z dressingiem z miodu i chili
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
2 cukinie
2 młode marchewki
2 łyżki posiekanej kolendry
100 g rzodkiewek
2 łyżki czerwonej cebuli posiekanej
4 łyżki ricotty
Przygotowanie:
Pokrój warzywa w kosteczkę, wymieszaj w misce. Dodaj dressing, wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj z serkiem ricotta na wierzchu.
Dressing:
1 posiekana papryczka chili
2 łyżki miodu
5 łyżek oleju sezamowego
4 łyżki octu ryżowego
2 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj do warzyw.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN