Koszyczki z ciasta filo z mascarpone o smaku kwiatów czarnego bzu
Składniki:
1 opakowanie cista filo
1 szklanka kwiatów czarnego bzu
250 ml śmietany 36%
500 g Mascarpone
200 g cukru
1 cytryna
100 g masła
400 g truskawek
Przygotowanie:
Ciasto filo gotowe rozkładamy i przesmarowujemy każdą warstwę masłem z dodatkiem skórki cytrynowej. Składamy po 3 arkusze i dzielimy na kwadraty. Foremki do muffinów lub babeczek wykładamy ciastem i pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp. 200 stopni. Śmietanę zagotowujemy i do gorącej dodajemy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ostudzoną przecedzamy przez gęste sitko, pozbywamy się wszystkich płatków bzu a aromatyczną śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Ubitą łączymy z serem mascarpone. Upieczone koszyczki wypełniamy truskawkami i kremem o aromacie kwiatów bzu.
Kwiaty czarnego bzu w cieście
Składniki:
4 jaja
2 szklanki mąki
1 szkalnka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
kwiaty bzu czarnego
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe ale z dodatkiem ubitych białek i kwiatów bzu. Pieczemy małe naleśniki i posypujemy cukrem pudrem. Możemy w cieście moczyć całe baldachy kwiatowe bez obierania ale mnie osobiście przerażają te gałązki.
Warzywna patelnia
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
1 czerwona papryka
1 żółta paparyka
pomidorki cherry
1 ząbek czosnku
2 młode cebule
świeży tymianek
125 g grecka feta
50 ml oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki. Przesmażamy na oleju mieszając kilkakrotnie. Do lekko podsmażonych ziemniaków dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę, posiekany czosnek. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem. Wstawiamy do piekarnika żeby warzywa doszły. Przed końcem wszystko posypujemy fetą, dodajemy pomidorki cherry i świeży tymianek. Do dania można dodać pałki kurczka wcześniej obsmażając tak jak ziemniaki.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN