Smaki dzieciństwa. Wasze ulubione?

W kuchni Dzień Dobry TVN mataka i córka - Beata i Paulina Kartowicz - przygotowały: kruche cisto z marmoladą, jabłka w cieście, grzanki francuskie z serkiem i konfiturą, zupę kalafiorową, kurczaka w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem i wiosenną salatkę z nowalijkami. Skorzystajcie z i ch przepisów, zróbcie sami te potrawy i przypomnijcie sobie smaki Waszego dzieciństwa.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

Kruche ciastka z marmoladą

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

1 śmietana 12%

1 kostka masła

1 łyżeczka sody

4 żółtka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyrabiamy, a cisto wałkujemy. Wycinamy kółka, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem. Na środek ciasteczka kładziemy marmoladę, pieczemy w 180 stopniach około 7-10 minut.

Jabłka w cieście

Składniki na ciasto naleśnikowe:

1 i 1/2 szklanki mleka

1 szklanka mąki pszennej

4 jajka

2 łyżki cukru

szczypta soli

6 dużych jabłek

Wszystko wymieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w krążki o grubości 1 cm. Krążki jabłka zamaczamy w cieście naleśnikowym i kładziemy na patelnię z rozgrzanym masłem. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu możemy posypać cukrem pudrem.

Ryż z jabłkami i cynamonem

Składniki:

0,3 kg białego ryżu

1 kg jabłek

0,2 kg cukru

0,1 kg masła

kwaśna śmietana

cynamon

Przygotowanie:

Ryż gotujemy na mleku, obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne. Na tarce ucieramy jabłka i mieszamy z cukrem i cynamonem. Ryż dzielimy na dwie części. Na pierwsza partie ryżu równomiernie rozprowadzamy jabłka, a na jabłka drugą część ryżu. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekamy 40 minut. Po zapieczeniu układamy na talerzu i posypujemy wiórkami masła.

Grzanki francuskie z serkiem i konfiturą

Składniki:

chleb tostowy

3 jajka

szczypta soli

0,5 litra mleka

masło (najlepiej klarowane)

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać, dodać szczyptę soli oraz mleko. Chleb zamoczyć z obydwu stron, smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe grzanki ułożyć na talerzu, posmarować serkiem oraz konfiturą, dodać owoce do ozdoby.

Zupa kalafiorowa

Składniki:

1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego,

2 średniej wielkości kalafiory,

250 ml śmietanki kremówki 30%

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier do smaku,

50 g uprażonych pestek słonecznika, dyni lub orzechów

Przygotowanie:

Do wcześniej przygotowanego wywarł dodajemy różyczki surowego, wcześniej umytego kalafiora, gotujemy przez ok. 30 minut. Następnie miksujemy, dodajemy śmietankę, przyprawiamy do smaku. Posypujemy uprażonymi ziarnami i świeżo pokrojonym koperkiem.

Kurczak w sosie porowo-cytrynowym z białym ryżem

Składniki:

4 piersi z kurczaka

2 białe części pora

wyciśnięty sok z dwóch cytryn

sól, pieprz, szczypta cukru, szczypta estragonu, oregano

250 ml śmietanki kremówki

100 ml gorącej wody

0,5 białego ryżu gotowanego na sypko

50 ml oliwy z oliwek, łyżką masła

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy, smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia. Dodajemy pokrojone w plasterki pory, smażymy do momentu, aż por się zarumieni, podlewamy gorącą wodą (w wersji dla dorosłych białym winem). Po odparowaniu wody dodajemy sok z cytryny, a następnie śmietankę kremówkę, którą wcześniej mieszamy z płaską łyżeczką mąki. Na środek talerza nakładamy wcześniej ugotowany ryż, do około układamy kurczaka w sosie porowo-cytrynowym.

Wiosenna sałata z nowalijkami

Składniki:

mix sałat (lodowa, rukola, roszponka)

1 długi, zielony ogórek

pęczek rzodkiewek

gruby szczypior z cebulką

4 jajka ugotowany na twardo

Sos ziołowy:

0,5jogurtu greckiego

garść świeżej mięty

pęczek świeżego koperku

pęczek szczypiorku

szczypta świeżego tymianku

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze, doprawiamy do smaku. Umytą i osuszoną sałatę wykładami do miski, w plasterki kroimy ogórki i rzodkiewki, układamy na sałacie, kroimy szczypior. Jajka ugotowane na twardo układamy na reszcie składników, polewamy sosem ziołowy miętowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!