Sernik dyniowy według przepisu Ani Starmach

sernik dyniowy
sernik dyniowy
Źródło: LauriPatterson/Getty Images
Delikatny, kremowy sernik z dodatkiem puree z dyni to doskonała propozycja na pyszny, jesienny deser. Warto go przygotować w dyniowym sezonie, gdy jest najlepsza, pełna smaku, aromatu i witamin. Polecamy przepis na sernik dyniowy według Ani Starmach.

Sernik dyniowy

Prawdopodobnie najsmaczniejszy i najładniejszy sernik dyniowy to ten z dodatkiem dyni hokkaido. Oczywiście nie znaczy to, że nie można sięgnąć po inną. Przed przystąpieniem do robienia sernika z dyni według Ani Starmach warto wcześniej upiec dynię i zrobić z niej mus według naszego przepisu.

Dynia - smak jesieni
Źródło: Dzień Dobry TVN

Przepis na sernik dyniowy według Ani Starmach

Spód:

  • 200 g herbatników
    • 100 g masła
      • 50 g mielonych orzechów (np. pekan albo włoskich)
        • duża szczypta cynamonu

          Masa serowa:

          • 750 g sera białego półtłustego (dwukrotnie mielonego)
            • 450 g mascarpone
              • 450 g puree z upieczonej dyni
                • 250 g drobnego cukru
                  • 7 jajek
                    • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
                      • 1 łyżka cukru waniliowego
                        • 0.5 łyżeczki cynamonu

                          Sposób przygotowania:

                          • Herbatniki zmielić na piasek, połączyć z orzechami i masłem i taką mieszanką wyłożyć spód okrągłej tortownicy (26 cm).
                            • Wcześniej przygotowane puree z dyni zmiksować z twarogiem i mascarpone.
                              • Dodać jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, cynamon. Należy pamiętać, aby za bardzo nie napowietrzać masy, bo sernik zbyt urośnie podczas pieczenia, a następnie opadnie po upieczeniu.
                                • Masę wylać na ciasteczkowy spód, piec około godziny w 180 stopniach.
                                  • Po upieczeniu ostudzić w półotrwartym piekarniku. Najlepiej, aby sernik spędził noc w lodówce.
                                    • Przed podaniem udekorować podgrzaną masą kajmakową i orzechami lub innymi, wybranymi dodatkami.

                                      Zobacz także:

                                      Autor: Diana Ryściuk

                                      Źródło zdjęcia głównego: LauriPatterson/Getty Images

                                      podziel się:

                                      Pozostałe wiadomości

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                      Materiał promocyjny

                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana