Sernik z wiśniami
Składniki:
Spód:
150 g mąki pszennej
60 g masła
50 g cukru
1 żółtko
szczypta soli
Masa serowa:
Składniki:
1 kg tłustego twarogu
60 g masła
200 ml śmietanki 30%
6 jajek
200 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wiśnie:
300 g wiśni nadwiślanki
2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120ºC.Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wiśnie wydrylować i poddusić z cukrem i odrobiną wody w rondelku aż będą miękkie. Wylać na wierzch sernika i wymieszać aby powstał marmurek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120ºC. Piec przez około 2 godziny, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.
Karmelizowane letnie warzywa
Składniki:
1 pęczek młodej marchewki
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek rzodkiewki
sól i pieprz
olej rzepakowy
szczypta cynamonu
5-6 gałązek tymianku
5-6 łyżek miodu kurpiowskiego
Filety:
4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
0,5 łyżeczki curry
3-4 szczypty soli
0,5 łyżeczki pieprzu
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
4 filety z piersi kurczaka
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa oczyścić, marchewkę obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Szparagi przekroić na połówki. Przyprawić, solą, pierzem, cynamonem i tymiankiem. Całość polać olejem i wymieszać. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Następnie polać miodem, wymieszać. W czasie gdy warzywa się pieką wymieszać wszystkie przyprawy do przyprawienia filetów z piersi kurczaka z olejem i miodem aby powstała gęsta pasta. Pastą dokładnie natrzeć każdy z filetów. Ułożyć na warzywach. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Marynowane ogórki w miodzie
Składniki:
2,5 kg ogórków gruntowych lub zielonych szparagów
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
1 szklanka miodu kurpiowskiego
1 szklanka wody
1 łyżka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
2 gałązki koperku
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Odstawić na 2-3 godziny na sicie aby ociekły.
Pozostałe składniki gotować na wolnym ogniu aż się wymieszają. Zalewą można zalać ogórki, odstawić do schłodzenia i używać na bieżąco lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN