Rafał Rutkowski w tradycyjnym wydaniu

W kuchni Dzień Dobry TVN Rafał Rutkowski przygotował tradycyjne polskie potrawy: marynowane ogórki w miodzie, karmelizowane letnie warzywa oraz sernik z wiśniami. A pomagał mu Piotr Kucharski

Sernik z wiśniami

Składniki:

Spód:

150 g mąki pszennej

60 g masła

50 g cukru

1 żółtko

szczypta soli

Masa serowa:

Składniki:

1 kg tłustego twarogu

60 g masła

200 ml śmietanki 30%

6 jajek

200 g cukru

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wiśnie:

300 g wiśni nadwiślanki

2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na spód ciasta zagnieść i włożyć do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciastem wyłożyć dno okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10-15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 120ºC.Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na podpieczony spód. Wiśnie wydrylować i poddusić z cukrem i odrobiną wody w rondelku aż będą miękkie. Wylać na wierzch sernika i wymieszać aby powstał marmurek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120ºC. Piec przez około 2 godziny, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.

Karmelizowane letnie warzywa

Składniki:

1 pęczek młodej marchewki

1 pęczek zielonych szparagów

1 pęczek rzodkiewki

sól i pieprz

olej rzepakowy

szczypta cynamonu

5-6 gałązek tymianku

5-6 łyżek miodu kurpiowskiego

Filety:

4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku

0,5 łyżeczki curry

3-4 szczypty soli

0,5 łyżeczki pieprzu

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki miodu

4 filety z piersi kurczaka

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa oczyścić, marchewkę obrać i przekroić wzdłuż na połowę. Szparagi przekroić na połówki. Przyprawić, solą, pierzem, cynamonem i tymiankiem. Całość polać olejem i wymieszać. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Następnie polać miodem, wymieszać. W czasie gdy warzywa się pieką wymieszać wszystkie przyprawy do przyprawienia filetów z piersi kurczaka z olejem i miodem aby powstała gęsta pasta. Pastą dokładnie natrzeć każdy z filetów. Ułożyć na warzywach. Piec w rozgrzanym piekarniku około 20-25 minut w temperaturze 180°C.

Marynowane ogórki w miodzie

Składniki:

2,5 kg ogórków gruntowych lub zielonych szparagów

1 szklanka octu

1 szklanka cukru

1 szklanka miodu kurpiowskiego

1 szklanka wody

1 łyżka musztardy francuskiej

1 ząbek czosnku

1 liść laurowy

3 ziarenka ziela angielskiego

2 gałązki koperku

Sposób przygotowania:

Ogórki umyć i pokroić w 1,5 cm plastry. Odstawić na 2-3 godziny na sicie aby ociekły.

Pozostałe składniki gotować na wolnym ogniu aż się wymieszają. Zalewą można zalać ogórki, odstawić do schłodzenia i używać na bieżąco lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości