Faszerowana focaccia z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
600 g mąki pszennej
380 ml wody
20 g oliwy z oliwek
20 g świeżych drożdży
Szczypta cukru
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suszonych pomidorów z oliwkami Kamis
Farsz
500 g mrożonych liści szpinaku
50 g szynki dojrzewającej
100 g fety
Przygotowanie:
W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzie.
Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić na gładką masę.
Posmarowanymi oliwą dłońmi uformować miękkie ciasto w kształcie kuli i polać cienką warstwą oliwy.
Przykryć ciasto miską i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
W czasie wyrastania ciasta, przesmażyć szpinak, przyprawić go sola i pieprzem.
Następnie dokładnie odcisnąć w rękach.
Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kwadraty podobnej wielkości.
Jeden ułożyć na natłuszczonej blaszce do pieczenia.
Na nim ułożyć szpinak, porwać na kawałki i poukładać szynkę i pokruszyć fetę.
Całość przyprawić suszonymi pomidorami z oliwkami.
Wszystko przykryć drugim plackiem.
Skleić brzegi ciasta.
Wierzch skropić oliwą z oliwek i posypać suszonymi pomidorami z oliwkami.
Odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temp. 200°C przez około 30 minut.
Makaron z suszonymi pomidorami z chilli
Składniki:
500 g makaronu spaghetti
150 ml oliwy z oliwek
1 opakowanie suszonych pomidorów z chilli Kamis
2 garście rukoli
Sól i pieprz
Bułka tarta
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Oliwę z opakowaniem suszonych pomidorów z chilli podgrzewać na niskiej temperaturze aż oliwa nabierze aromatu.
W tym czasie też przyprażyć bułkę tartą na złoto-brązowy kolor.
Do z aromatyzowanej oliwy dodać ugotowany makaron i przesmażyć przez chwilę.
Pod koniec dorzucić rukolę,
Podgrzać przez chwilę i podawać.
Posypać bułką tartą.
Pulpeciki z suszonymi pomidorami z oliwkami
Składniki:
500 g mięsa z piersi indyka
1 opakowanie suszonych pomidorów z oliwkami Kamis
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku
Bułka tarta
Sól i pieprz
1 cebula
1 czerwona papryka
300 g ugotowanej fasoli piękny Jaś
3 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Mięso z indyka posiekać nożem jak na tatara.
Wymieszać z połową opakowania przyprawy.
Dodać jajko i namoczoną bułkę w mleku.
Przyprawić sola i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Dodać bułkę tartą aby można było formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Na dużej patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
Dodać pulpeciki i obsmażyć je z każdej strony.
Dodać fasolę i wszystko dusić około 30 minut.
W trakcie przyprawić solą, pieprzem i resztą suszonych pomidorów z oliwkami.
Aromatyzowana oliwa suszonymi pomidorami i chilli
Składniki:
1 mała butelka oliwy z oliwek
1 opakowanie suszonych pomidorów z chilli Kamis
Przygotowanie:
Opakowanie przyprawy wsypać do oliwy, wymieszać.
Zamknąć i odstawić na kilka dni aby nabrała aromatu.
Aromatyzowany ocet winny suszonymi pomidorami z chilli
Składniki:
1 butelka jasnego octu winnego
1 opakowanie suszonych pomidorów z chilli Kamis
Przygotowanie:
Opakowanie przyprawy wsypać do octu, wymieszać.
Zamknąć i odstawić na kilka dni aby nabrał aromatu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN