Macerowane suszone śliwki nadziewane niebieskim serem
Składniki:
150 ml soku z ananasa
30 g uprażonych orzechów makadamia
30 g suszonych śliwek bez pestek
100 g pokruszonego sera pleśniowego
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
3 łyżki śmietany 30%
1 łyżka porto
Cukier puder
Cynamon do posypania
Przygotowanie:
Śliwki odstawić do namoczenia w soku z ananasa na 24 godziny. Po tym czasie wymieszać ser z orzechami makadamia, pieprzem, śmietaną i porto. Nadzieniem wypełnić śliwki. Podawać na talerzu, posypane cynamonem i cukrem pudrem.
Koshary - słynne danie egipskie
Składniki:
2 szklanki ugotowanego ryżu
2 szklanki ugotowanego makaronu penne
2 łyżki białego octu winnego
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 szklanka zmiażdżonej soczewicy
1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów (bez pestek)
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka kminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczki soli
1 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
2 średnie cebule
Przygotowanie:
Ryż wymieszać z makaronem i wyłożyć łyżką na płytki talerz. Ocet winy wymieszać w misce z 1 łyżeczką kminu, czosnkiem i soczewicą, ułożyć na ryżu. Do garnka wrzucić pomidory z wodą, cukrem, cynamonem, solą i czerwonym pieprzem. Gotować na średnim ogniu 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory ułożyć na soczewicy. Można podać z podsmażoną na złoto cebulką.
Pieczone pomidory z szynką i ananasem
Składniki:
4 duże pomidory rozkrojone na połówki
200 g pokrojonej w kostkę szynki
200 g pokrojonego w kostkę ananasa
100 g bułki tartej
1 łyżka posiekanej szałwii
100 ml oliwy
Przygotowanie:
Szynkę wymieszać z ananasem i układać na pomidorach. Posypać bułką tartą, skropić oliwą i posypać szałwią. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C 12-15 minut.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN