Przekąski do chrupania przed telewizorem. Zaskocz rodzinę i przyjaciół ciekawymi daniami

Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować do wieczornego seansu filmowego? Samar Khanafer Ci w tym pomoże. Zobacz przepisy na: wytrawne gofry kukurydziane z chili con carne, burgery z boczniakami i sałatką Coleslaw, popcorn ze słonym karmelem i karmelizowane udka z kurczaka w miodzie.

Wytrawne gofry kukurydziane z chili con carne

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukrydzianej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki oregano
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ - 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny (np. gulaszowej, antrykotu)
  • 1 op. pomidorów w puszce
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 3 kostki czekolady gorzkiej
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 200 g sera żółtego np. cheddar
  • do podania kwaśna śmietana, guacamole

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania chili con carne. Na oliwie z oliwek podsmażamy mięso, następnie dodajemy czosnek i cebulę oraz przyprawy. Całość mieszamy i smażymy 3-4 minuty. Następnie dodajemy pomidory w puszce, czekoladę i gotujemy 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na sam koniec dodajemy posiekaną kolendrę. W międzyczasie bierzemy się za przygotowanie gofrów. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki prócz białek jaj, które ubijamy na sztywną pianę i dodajemy na sam koniec. Kiedy wszystko już mamy gotowe, ścieramy ser na grubych oczkach i nagrzewamy gofrownicę. Do nagrzanej gofrownicy wylewamy łyżkę ciasta, niewielką ilość chili con carne, sera i kolejną warstwę ciasta. Zapiekamy jak klasyczne gofry. Podawać opcjonalnie z kwaśną śmietaną i guacamole.

Burgery z boczniakami i surówką Coleslaw

Składniki:

  • ½-1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 2 szklanka mąki pszennej
  • ½- ¾ szklanki wody
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy do smażenia
  • 1 op. boczniaków
  • 3-4 bułki na burgery
  • 1 biała kapusta
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • sos do burgerów: bbq i majonez

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania surówki Coleslaw: na szatkownicy kroimy kapustę oraz cebulę. Następnie dodajemy tartą na grubych oczkach marchewkę oraz posiekaną drobno natkę z pietruszki. Całość ugniatamy z solą i mieszamy z dressingiem z majonezu, jogurtu, octu jabłkowego oraz musztardy. Następnie przygotowujemy boczniaki. Mieszamy przyprawy: cayenne, słodką i wędzoną paprykę, sól oraz mąkę wraz z mąką pszenną. ½ mieszanki rozrabiamy z wodą, zaś drugą część pozostawiamy sypką. Boczniaki najpierw panierujemy w płynnej panierce, następnie w suchej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się zbyt dużej ilości tłuszczu.

Na sam koniec składamy burgery: bułkę przekrajany i podpiekamy w piekarniku, delikatnie smarujemy sosami, układamy surówkę Coleslaw i smażone boczniaki.

Popcorn ze słonym karmelem

Składniki:

  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ szklanki popcornu
  • 2 łyżki masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli (może być gruboziarnista)

Zaczynamy od przygotowania popcornu: rozgrzewamy mocno olej, wsypujemy ziarna kukurydzy i prażymy na małym ogniu. Kiedy popcorn jest już gotowy posypujemy go do miski, zaś do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy go powoli, pod żadnym pozorem nie mieszając, czekamy aż się skarmelizuje. Kiedy cukier ma postać płynną dodajemy masło, sól oraz sodę. Całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Następnie mieszamy z gotowym popcornem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do całkowitego wystygnięcia.

Karmelizowane udka z kurczaka w miodzie

Składniki:

  • 1 kg udek (najlepiej pałeczek) z kurczaka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól do smaku
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Mieszamy miód z musztardą dijon oraz francuską, octem, olejem i solą. Następnie udka mieszamy w marynacie i pieczemy 35-40 min na 180 stopniach w termoobiegu. Po tym czasie, przekładamy je na kratkę i pieczemy 10 minut w 220 stopniach. Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem i podajemy z ulubionymi dodatkami.

>>> Zobacz też:

Jabłka w cieście. Jak zrobić je idealnie?

Ziemniaki, pyry, kartofle. Smażone, pieczone, w sałatce i zupie - zobacz przepisy Piotra Kucharskiego

Tłusty czwartek 2020. Kiedy wypada w tym roku? Zobacz przepis Magdy Gessler na pyszne pączki!

Autor: Jola Marat

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!