Pieczony łosoś z sałatką i salsą - przepis
Łosoś:
- 4 porcje łososia ze skórą
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz
Sałatka:
- 2 soczyste, słodkie pomidory
- 2 garście rukoli
- 1 dojrzałe awokado
Salsa:
- 1 pomidor
- 1 czerwona papryka
- 1 ostra papryczka
- 1 garść czarnych oliwek
- natka pietruszki
- bazylia
- cytryna
- sól i świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
Jak zrobić pieczonego łososia z sałatką i salsą?
- By przygotować łososia, zaczynamy od upewnienia się, że ryba nie ma ości. Jeżeli znajdziemy jakieś wyjmujemy je za pomocą pęsety.
- Następnie przygotowujemy marynatę. W naczyniu żaroodpornym, które pomieści rybę mieszamy oliwę, skórkę startą z połowy wyparzonej we wrzątku cytryny oraz sok z połowy owocu, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz.
- Następnie w marynacie układamy rybę - skórą do góry. Możemy zostawić ją na chwilę, by smaki lepiej przeniknęły w głąb łososia, możemy również wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na około 15 minut. Do pieczenia rybę obracamy skórą do dołu.
- Przygotowujemy sałatkę - na każdym talerzu układamy pół pomidora pokrojonego w plastry, porcję rukoli, kilka plasterków awokado i mozarelli. Sałatkę zwieńcza gorący łosoś.
- Salsę można przygotować z wyprzedzeniem, by wszystkie smaki miały szansę się przegryźć.
- Pomidora kroimy w łódeczki, pozbawiamy pestek ze środka i kroimy w drobniutką kostkę. Tak samo postępujemy z papryką. Drobniutko siekamy ostrą papryczkę (do smaku), oliwki, natkę pietruszki i bazylię.
- Całość doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Porcję salsy układamy na wierzchu łososia i podajemy.
Zobacz także:
- Soczewica na talerzu - przepisy Piotra Kucharskiego
- Zupa z soczewicy czerwonej, zielonej, zupa krem z soczewicy - przepisy na pyszne dania jednogarnkowe
- Dania z pomidorowym akcentem według przepisów Sebastiana Olmy
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Kasia Bukowska
Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News
podziel się: