Materiał promocyjny

Ośmiornica Borysa...w salsie!

Niebawem będzie miało miejsce uroczyste otwarcie restauracji Borysa Szyca. A już w kuchni Dzień Dobry TVN Borys przygotował: ośmiornicę na salsie z granata i puree kalafiorowe oraz jagnięcinę z karmelizowanymi marchewkami i puree ziemniaczanym aromatyzowanym truflą. A na deser...tiramisu.

Zdjecie: Piotr Bławicki / East News

Ośmiornica na salsie z granata i pure kalafiorowym

Składniki:

Pure kalafiorowe

2 kalafior

10g curry

5 g kurkuma

10g miód

200 ml śmietana

100 ml mleko

50 g masło

Sól do smaku

Przygotowanie:

Kalafiora tniemy na drobne plasterki na mandolinie. Szklimy na maśle w szerokim garnku, dodajemy curry, kurkumę, miód, śmietanę i mleko. Gotujemy do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Mielimy 4 minuty w termomixie na gładkie pure

Salsa z granata

Składniki:

1 granat

50 g rodzynek

50 g orzechów Pini

50g kaparów

1 cebula

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oliwie, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą, sokiem z cytryny i oliwa z oliwek

Ośmiornica

Składniki:

1 ośmiornica ok. 2 kg

5l wody

100g soli

2 marchewki

1 Seler naciowy

1 głowa czosnku

1 por

4 cebule

15 szt. Ziele angielski

5 szt. Liść laurowy

10g Pieprz ziarnisty czarny

Przygotowanie;

Ośmiornice gotujemy w wywarze z warzywami przez ok. 2,5 h na bardzo małym ogniu. Studzimy i odgrzewamy na grillu

Jagnięcina z karmelizowanymi marchewkami i pure ziemniaczanym aromatyzowanym truflą

Jagnięcina

Gotujemy sous vide w temperaturze 58 stopni przez 1,5 h.

Pure ziemniaczane

2 kg ziemniaków

50g masła

100 ml śmietany

20 ml oliwy truflowe

Ziemniaki gotujemy do miękkości, suszymy w piecu przez 3 minuty w temp 180stopni.Ubijamy i przecieramy przez sito cukiernicze.

Marchewka karmelizowana

Składniki:

2 kg marchewki

50 g cukru

50g miodu

Tymianek 30 g

Sól do smaku

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, kroimy w małe kawałki i smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor, dodajemy cukier, miód, masło, sól, tymianek i gotujemy pod przykryciem ok. 20 m

Tiramisu

Składniki:

Biszkopt

3 żółtka, 30 g cukru –połączyć

3 białka, 30 g cukru –włosa beza

Połączyć żółtka i białka oraz dodać 50 g mąki

Piec 160 stopni 20 m

Galaretka Kawa

Składniki:

15 g żelatyny na 100 ml kawy, dodajemy 20 g cukru. Rozlać na płasko.

Rawioli sferyczne baileis

Składniki:

70 ml baileis

30 mleka

2 g algin

1l wody

8 g calcik

Przygotowanie:

Łączymy baileis z mlekiem. Pozostawiamy do odpowietrzenia.

Mus mascarpon

Składniki:

Mascarpone 0,5 kg

Cukier puder 50 g

Śmietana 100 ml

Kalua 30 ml

Składniki łączymy na talerzu!

„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości