Młode ziemniaki - sałatka, potrawka i pieczone. Na deser ciasto rabarbarowe - przepisy

Jak gotować młode ziemniaki i jak je szybko obrać? W kuchni DDTVN Piotr Kucharski i jego przepisy na sałatkę ziemniaczaną z wędzonym dorszem, potrawka z młodych warzyw z halloumi, pieczone ziemniaki w zielonej zupie i ciasto rabarbarowe.

Sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • 1 mały, świeży ogórek, pokrojony w plasterki
  • 2 pęczki rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 wędzony dorsz (około 600-800 g)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki pokroić w grube plasterki, ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Następnie dodać ziemniaki i całość wymieszać.

Rybę podgrzać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Następnie obrać i podać ciepłe mięso z sałatką.

Potrawka z młodych warzyw z grillowanym halloumi

Składniki:

  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 400 g młodych ziemniaków
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • kilka gałązek mięty
  • 400 g mrożonego groszku
  • sok z cytryny-do smaku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 kostki sera halloumi

Sposób przygotowania:

Ziemniaki przekroić na połówki i obgotować. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone na 2 cm kawałki szparagi (szczyty odłożyć) Smażyć przez 2-3 minuty. Ziemniaki odsączyć i dodać na patelnię razem z groszkiem. Całość razem dusić przez kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę, szczyty szparagów, sok z cytryny. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Skropić świeżą oliwą.

Rozgrzać patelnię gilową . Ser przekroić w poprzek. Skropić oliwą z oliwek i usmażyć z obu stron na patelni aż zrobi się miękki. Podawać z warzywami.

Pieczone młode ziemniaki w zielonej zupie

Składniki:

  • 600 g młodych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieprz
  • Zupa:
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • mały kieliszek białego wina
  • 250 g młodych ziemniaków
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sól i pieprz
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w całości aż będą miękkie.

Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Ziemniaki odcedzić i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i octem. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut.

Zupa:

Posiekaną cebulę poddusić na maśle. Podlać winem, podgotować Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaczki. Smażyć całość przez kilka minut. Zalać wywarem warzywnym. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać posiekany czosnek niedźwiedzi i pietruszkę. Zmiksować w malakserze na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

Upieczone ziemniaczki podawać z zupą, z dodatkiem kwaśny śmietany.

Ciasto z rabarbarem

Składniki:

  • 6-8 łodyg rabarbaru
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 5 jajek
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 50 g maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć rabarbarem. Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, płatki migdałowe i mak, wymieszać łyżką. Na rabarbar wyłożyć ciasto. Piec w 180ºC około 50 minut. Ciasto

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości