Sałatka ziemniaczana z wędzonym dorszem
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- 1 mały, świeży ogórek, pokrojony w plasterki
- 2 pęczki rzodkiewki, pokrojonej w plasterki
- sól i pieprz do smaku
- 1 wędzony dorsz (około 600-800 g)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki pokroić w grube plasterki, ugotować w osolonej wodzie około 8-10 minut aż będą miękkie. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia na około 10 minut. Śmietanę wymieszać z musztardą, szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką. Następnie dodać ziemniaki i całość wymieszać.
Rybę podgrzać przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC. Następnie obrać i podać ciepłe mięso z sałatką.
Potrawka z młodych warzyw z grillowanym halloumi
Składniki:
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 400 g młodych ziemniaków
- 1 mały pęczek pietruszki
- kilka gałązek mięty
- 400 g mrożonego groszku
- sok z cytryny-do smaku
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 kostki sera halloumi
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przekroić na połówki i obgotować. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone na 2 cm kawałki szparagi (szczyty odłożyć) Smażyć przez 2-3 minuty. Ziemniaki odsączyć i dodać na patelnię razem z groszkiem. Całość razem dusić przez kilka minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki, miętę, szczyty szparagów, sok z cytryny. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Skropić świeżą oliwą.
Rozgrzać patelnię gilową . Ser przekroić w poprzek. Skropić oliwą z oliwek i usmażyć z obu stron na patelni aż zrobi się miękki. Podawać z warzywami.
Pieczone młode ziemniaki w zielonej zupie
Składniki:
- 600 g młodych ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego
- pieprz
- Zupa:
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- mały kieliszek białego wina
- 250 g młodych ziemniaków
- 1 litr wywaru warzywnego
- sól i pieprz
- pęczek czosnku niedźwiedziego
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- kwaśna śmietana do podania
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w całości aż będą miękkie.
Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Ziemniaki odcedzić i ułożyć na dużej blaszce do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek i octem. Przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na 20 minut.
Zupa:
Posiekaną cebulę poddusić na maśle. Podlać winem, podgotować Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaczki. Smażyć całość przez kilka minut. Zalać wywarem warzywnym. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Zdjąć z ognia, dodać posiekany czosnek niedźwiedzi i pietruszkę. Zmiksować w malakserze na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaczki podawać z zupą, z dodatkiem kwaśny śmietany.
Ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 6-8 łodyg rabarbaru
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 5 jajek
- 200 g mąki pszennej
- 50 g płatków migdałowych
- 50 g maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Tortownicę o średnicy 22 cm nasmarować tłuszczem, spód wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia. Spód tortownicy wyłożyć rabarbarem. Masło z cukrem utrzeć mikserem na gładką białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, płatki migdałowe i mak, wymieszać łyżką. Na rabarbar wyłożyć ciasto. Piec w 180ºC około 50 minut. Ciasto
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN