Pyszne włoskie ciastko millefoue z kremem waniliowym i świeżymi owocami z przepisu Sebastiana Olmy

Millefoue z kremem waniliowym i świeżymi owocami
Źródło: Dzień Dobry TVN
Letnie owoce pod słodką pierzynką
Letnie owoce pod słodką pierzynką
Zielono na talerzu
Zielono na talerzu
Szparagowe love
Szparagowe love
Dyniowe przysmaki
Dyniowe przysmaki
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Śniadania na słodko i wytrawnie
Śniadania na słodko i wytrawnie
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Ziemniak ziemniakowi ziemniakiem
Niezłe jaja w kuchni
Niezłe jaja w kuchni
Kuchnia obfita w nabiał
Kuchnia obfita w nabiał
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Szlachetna kuchnia
Szlachetna kuchnia
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Ryba na piątek według Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Miodowa kuchnia Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Śródziemnomorskie specjały Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Zapiekane obiady Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Dania na parze od Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Naleśnikowa kuchnia Sebastiana Olmy
Przepis na udaną Wielkanoc
Przepis na udaną Wielkanoc
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Pomidorowa kuchnia Sebastiana Olmy
Millefoglie to ciastko pochodzące z Włoch, które nieco przypomina napoleonkę. Jak je przygotować? Poznaj przepis Sebastiana Olmy z kuchni Dzień Dobry TVN na millefoue z kremem waniliowym i świeżymi owocami.

Millefoue z kremem waniliowym i świeżymi owocami - przepis

Składniki:

  • 2 sztuki ciasta francuskiego,
  • 100 g masła,
  • cukier puder do posypania,
  • 1 kg mascarpone,
  • 3 laski wanilii,
  • 100 g cukru pudru,
  • 300 g malin,
  • 300 g truskawek,
  • 300 g jeżyn,
  • liście mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania millefoue z kremem waniliowym i świeżymi owocami

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i gdy będzie miało temp. pokojową nasmaruj masłem i posyp cukrem pudrem. Ciasto wstaw do piekarnika na około 20 minut do temp. 195 st. C.

Po wypieczeniu poczekaj aż ciasto ostygnie, lekko stwardnieje i następnie potnij je na prostokąty. W misce wymieszaj serek mascarpone razem z nasionami wanilii, cukrem pudrem i ciepłym masłem. Po dokładnym wymieszaniu przełóż masę do rękawa cukierniczego.

Krem rozsmaruj po cieście francuskim, ułóż na nim świeże warzywa jak malina, truskawka, jeżyna i przyłóż kolejną warstwą ciasta powtarzając tą kolejność. Na koniec udekoruj ciasto liśćmi mięty.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości