Millefoue z kremem waniliowym i świeżymi owocami - przepis
Składniki:
- 2 sztuki ciasta francuskiego,
- 100 g masła,
- cukier puder do posypania,
- 1 kg mascarpone,
- 3 laski wanilii,
- 100 g cukru pudru,
- 300 g malin,
- 300 g truskawek,
- 300 g jeżyn,
- liście mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania millefoue z kremem waniliowym i świeżymi owocami
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i gdy będzie miało temp. pokojową nasmaruj masłem i posyp cukrem pudrem. Ciasto wstaw do piekarnika na około 20 minut do temp. 195 st. C.
Po wypieczeniu poczekaj aż ciasto ostygnie, lekko stwardnieje i następnie potnij je na prostokąty. W misce wymieszaj serek mascarpone razem z nasionami wanilii, cukrem pudrem i ciepłym masłem. Po dokładnym wymieszaniu przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Krem rozsmaruj po cieście francuskim, ułóż na nim świeże warzywa jak malina, truskawka, jeżyna i przyłóż kolejną warstwą ciasta powtarzając tą kolejność. Na koniec udekoruj ciasto liśćmi mięty.
Zobacz także:
- Przepis na napoleonkę - jak ją upiec, jak zrobić krem do napoleonki?
- Jak przygotować krem patissiere? Cztery najlepsze przepisy
- Napoleonka na cieście francuskim – poznaj przepis na najlepszą kremówkę
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
podziel się: