Przepisy kulinarne

Lody z bobu. Wyjątkowy, prosty przepis w czterech krokach

Przepisy kulinarne

iStockphotoAnna Pustynnikova/Getty Images

Lato, zwłaszcza tak upalne, to doskonały czas na wszelkie zimne napoje i lody. W lodziarniach pojawiają się coraz to bardziej wymyślne kombinacje smakowe. Podejrzewamy jednak, że o naszą propozycję może być trudno "na mieście", dlatego proponujemy przepis na domowe lody z bobu.

Lody z bobu - przepis krok po kroku

Domowe lody z bobu są nie tylko pyszne, naturalne i oryginalne, ale też naprawdę zdrowe. Co prawda w składzie znajdziemy mocny smak bananów, ale nie mogłam oprzeć się pokusie, by nazwać je lodami z bobu ;)

Składniki na lody z bobu:

  • 2 banany,
  • pół szklanki ugotowanego, młodego bobu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • miód (opcjonalnie, słodycz bananów może wystarczyć).

Sposób przygotowania lodów z bobu:

  1. 1Bób ugotować. Sprawdź, jak to dobrze zrobić.
  2. 2Z ugotowanego bobu zdjąć skorupkę i wystudzić.
  3. 3Banany zmiażdżyć niedbale widelcem na desce. Wyłożyć je razem z bobem na desce lub dużym talerzu i umieścić w zamrażalniku na około godzinę.
  4. 4Po tym czasie całość zmiksować blenderem na gładką masę. Można jeść od razu lub przechowywać w zamrażalniku.

Gotowe! Smacznego!

Zobacz także:

Zobacz wideo: Najlepsze lody w Polsce

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości