Kurczak teriyaki zawdzięcza swój smak japońskiej technice kulinarnej bazującej na pieczeniu bądź grillowaniu mięsa lub ryb w specjalnej marynacie zwanej tare. Ten orientalny styl gotowania nosi nazwę Teriyaki – to właśnie od niej pochodzi nazwa kurczaka teriyaki.
Co ciekawe, nazwa teriyaki wywodzi się od japońskiego słowa ,,teru’’ – co oznacza świecić lub błyszczeć. Jak można się domyślać, ma to związek z marynatą, która na potrawie lśni dzięki dużej ilości cukru w sosie. Ta ‘’olśniewająca technika’’ w Japonii stosowana jest głównie do przyrządzania ryb, jednak na Zachodzie częściej przygotowuje się z jej wykorzystaniem dania mięsne, np. bohater tego wpisu - kurczak teriyaki.
Sos teriyaki do kurczaka
Sos teriyaki jest oryginalny w smaku i idealnie pasuje do tofu, mięs, ryb czy sushi. To intrygująca wariacja smaków, która spaja ze sobą słodycz miodu, ostrość imbiru i wyjątkowy smak sosu sojowego. Sos do kurczaka teriyaki można przygotować samemu, a smak nie będzie odbiegał zbytnio od jego sklepowej wersji.
Sos teriyaki do kurczaka – jak go zrobić?
Aby przygotować sos teriyaki do kurczaka, należy dokładnie zmieszać ze sobą 250 ml sosu sojowego,1 łyżeczkę imbiru oraz 4 łyżeczki miodu. Całość delikatnie podgotuj, a jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę wody.
To podstawowy przepis na sos teriyaki do kurczaka , z którym warto odrobinę poeksperymentować. Do sosu możesz dodać, według uznania, syrop klonowy zamiast miodu, ocet ryżowy, olej sezamowy, starty czosnek, sake lub białe wino.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem – przepis na danie w klasycznej formie z ryżem
Masz ochotę na kurczaka w sosie teriyaki? Przepis jest wyjątkowo prosty. Przygotuj domowy sos i urządź japońską ucztę w swoim domu.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem – składniki na 2 porcje
· podwójna pierś z kurczaka,
· 8 łyżek sosu sojowego,
· 4 łyżki miodu,
· 2 łyżki octu ryżowego,
· 2 łyżki oleju roślinnego,
· 1 łyżka ziaren sezamu,
· 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
· 1 mała płaska łyżeczka imbiru w proszku,
· szczypior z dymki do dekoracji.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem – sposób przygotowania
Przygotowywanie potrawy rozpocznij od oczyszczenia, umycia oraz osuszenia mięsa. W następnym kroku poporcjuj je na średniej wielkości kostki lub paseczki.
Jak smażyć kurczaka w sosie teriyaki?
Pora przygotować sos, w którym skąpiemy na patelni naszego kurczaka. W tym celu zmieszaj ze sobą w miseczce 8 łyżek sosu sojowego, 4 łyżki miodu, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, 1 małą płaską łyżeczkę imbiru w proszku i 2 łyżki octu ryżowego. Całość wlej na patelnię i podgrzewaj przez ok. 4 minuty, do momentu kiedy sos zacznie gęstnieć. Następnie dodaj do sosu poporcjowane wcześniej mięso. Wszystko razem podduś jeszcze przez kilka minut. Kiedy wszystkie składniki się połączą, to znak, że kurczak w teriyaki jest już gotowy.
Kurczak w sosie teriyaki z sezamem – sposób podania
Kurczaka podawaj z ugotowanym na sypko ryżem. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby serwować kurczaka w sosie teriyaki z makaronem ryżowym. Jeśli podajesz mięso z ryżem – ułóż je obok, jeśli zdecydujesz się na wersję drugą, makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami zawartymi na opakowaniu i wrzuć go na patelnię tuż przed podaniem, tak aby dokładnie wymieszał się z sosem. Całość koniecznie posyp ziarnami sezamu i udekoruj świeżym szczypiorem z dymki.
Kurczak teriyaki z warzywami – przepis na kurczaka w sosie teriyaki z makaronem ryżowym
Kurczak w sosie teriyaki z warzywami, czyli kolorowa wariacja podstawowego przepisu, może być podawany z takimi warzywami, jak brokuł, kalafior czy małe marchewki. Jest to świetna propozycja na smaczny i zdrowy obiad w stylu orientalnym. W tym przepisie sos teriyaki do kurczaka przygotowywany jest na bazie brązowego cukru.
Kurczak teriyaki z warzywami – składniki na 2 porcje
· 130 g makaronu ryżowego płaskiego,
· 500 g filetów z piersi kurczaka,
· 2 cebule,
· 4 ząbki czosnku,
· 6 łyżek oleju,
· 6 różyczek brokuła,
· 6 różyczek kalafiora,
· 8 malutkich marchewek typu baby,
· 1 łyżka sezamu,
· sól i pieprz.
Sos teriyaki do kurczaka na bazie cukru – składniki
· 2 szklanki przegotowanej wody,
· 100 g brązowego cukru,
· 100 ml sosu sojowego,
· sok z całej limonki,
· 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej.
Kurczak teriyaki z warzywami – przygotowanie mięsa
Przygotowanie tego dania zacznij od dokładnego oczyszczenia filetów z kurczaka. Po osuszeniu pokrój je w średniej wielkości paski, dopraw pieprzem i solą.
Kurczak teriyaki z warzywami - smażenie
Rozgrzej patelnię z olejem i podsmaż na niej przez chwilę czosnek, a kiedy się ładnie ozłoci, wrzuć na patelnię posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj na patelnię ugotowane wcześniej warzywa i podsmażaj przez moment.
Kurczak teriyaki z warzywami – kurczak i sos
Na osobnej dużej patelni przygotuj sos teriyaki do kurczaka. Zmieszaj na niej: 2 szklanki przegotowanej wody, 100 g brązowego cukru, 100 ml sosu sojowego, sok z limonki. Następnie rozmieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i również wlej na patelnię. Całość podgrzewaj do momentu, w którym cukier się skarmelizuje, a cała masa zagęści.
Kiedy sos będzie już gotowy, na patelnię wrzuć poporcjowane wcześniej mięso i podgrzewaj je w sosie. W międzyczasie ugotuj makaron ryżowy zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. Kiedy kurczak będzie już miękki, dodaj na patelnię warzywa oraz ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj z sosem. Kurczak w sosie teriyaki z sezamem smakuje najlepiej!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN