Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana czterema stronami świata

Bogactwo przypraw, smaków, kolorów i kształtów – skarbnica wiedzy i inspiracji. To nie album, ale kulinarna biblia. „Kuchnia. Produkty spożywcze z czterech stron świata” autorstwa Christiana Teubner’a, właśnie trafiła do naszych księgarń i z pewnością jest pozycją niezbędną dla prawdziwych smakoszy spragnionych nowych, kulinarnych doznań.

Joseph „Józek” Seeletso, dla którego paleta smaków nie posiada żadnych granic, przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy, czerpiąc inspirację z tej literackiej podróży po wszystkich kontynentach smaku.

Tajski czarny ryż z mango

Składniki:

100 g czarnego kleistego ryżu

200 ml wody

1 łyżka startego galangalu (imbiru tajskiego)

skórka otarta z 1 pomarańczy

1 łodyżka trawy cytrynowej, zmiażdżona

4 łyżki śmietanki kokosowej

4 łyżki śmietanki kremówki

1 mango pokrojone w plastry

1 łyżeczka prażonego sezamu

Przygotowanie:

Ryż wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę cukru i doprowadź do wrzenia. Dodaj do garnka skórkę z pomarańczy, trawę cytrynową i galangal. Zagotuj. Dodaj śmietankę kokosową i kremówkę. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut co jakiś czas mieszając. W drugim garnuszku rozpuść cukier na karmel. Dodaj mango, wymieszaj. Podawaj z ryżem. Posyp prażonym sezamem

Suszona kukurydza z okrą w sosie pomidorowym z cielęciną

Składniki:

100 g suszonej kukurydzy

20 g posiekanej świeżej kurkumy

Sól i pieprz

1 łyżeczka smalcu

Przygotowanie:

Namocz suszoną kukurydzę w wodzie. Pozostaw na całą noc. Przełóż kukurydzę do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Dodaj kurkumę, smalec, dopraw solą i pieprzem.

Okra i cielęcina

Składniki:

4 duże pomidory

1 czerwona cebula

1 łyżka oleju

100 g świeżej okry

1 posiekanej czerwonej papryczki chili

2 łyżki oleju do smażenia cielęciny

2 kotlety z cielęciny

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę na brązowo. Dodaj pomidory i okrę pokrojoną w plastry. Dodaj chili i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, dopraw solą. W innej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Dopraw cielęcinę solą i pieprzem, smaż przez 6 minut z obu stron.

Pieczone słodkie ziemniaki z bitą śmietaną i kawiorem

Składniki:

4 słodkie ziemniaki

100 g ubitej śmietany

4 łyżki kawioru

4 łyżki masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ułóż płatki masła na ziemniakach, posyp cukrem i solą, przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach do miękkości. Po upieczeniu podawaj ze śmietaną i kawiorem.

Pilaw z kaszy quinoa

Składniki:

200 g kaszy quinoa

250 g pomidorków cherry

1 cebulka pokrojona w cienkie plastry

3 łodygi selera, posiekane

1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

1 posiekany ząbek czosnku

50 g posiekanych orzechów piniowych

4 łyżki oliwy

wywar warzywny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż na blaszce pomidory i skrop 2 łyżkami oliwy. Piecz 15 minut i odłóż na bok. Pozostały olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę, seler, czosnek, kmin i smaż 10 minut na brązowo. Dodaj kaszę quinoa, zalej wywarem, gotuj na małym ogniu do miękkości. Dodaj pieczone pomidory i orzechy. Dopraw, podawaj z rybą i sałatką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości