Joseph „Józek” Seeletso, dla którego paleta smaków nie posiada żadnych granic, przygotował w Dzień Dobry TVN potrawy, czerpiąc inspirację z tej literackiej podróży po wszystkich kontynentach smaku.
Tajski czarny ryż z mango
Składniki:
100 g czarnego kleistego ryżu
200 ml wody
1 łyżka startego galangalu (imbiru tajskiego)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łodyżka trawy cytrynowej, zmiażdżona
4 łyżki śmietanki kokosowej
4 łyżki śmietanki kremówki
1 mango pokrojone w plastry
1 łyżeczka prażonego sezamu
Przygotowanie:
Ryż wsyp do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę cukru i doprowadź do wrzenia. Dodaj do garnka skórkę z pomarańczy, trawę cytrynową i galangal. Zagotuj. Dodaj śmietankę kokosową i kremówkę. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10-12 minut co jakiś czas mieszając. W drugim garnuszku rozpuść cukier na karmel. Dodaj mango, wymieszaj. Podawaj z ryżem. Posyp prażonym sezamem
Suszona kukurydza z okrą w sosie pomidorowym z cielęciną
Składniki:
100 g suszonej kukurydzy
20 g posiekanej świeżej kurkumy
Sól i pieprz
1 łyżeczka smalcu
Przygotowanie:
Namocz suszoną kukurydzę w wodzie. Pozostaw na całą noc. Przełóż kukurydzę do garnka, zalej wodą i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj do miękkości. Dodaj kurkumę, smalec, dopraw solą i pieprzem.
Okra i cielęcina
Składniki:
4 duże pomidory
1 czerwona cebula
1 łyżka oleju
100 g świeżej okry
1 posiekanej czerwonej papryczki chili
2 łyżki oleju do smażenia cielęciny
2 kotlety z cielęciny
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim cebulę na brązowo. Dodaj pomidory i okrę pokrojoną w plastry. Dodaj chili i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, dopraw solą. W innej patelni rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju. Dopraw cielęcinę solą i pieprzem, smaż przez 6 minut z obu stron.
Pieczone słodkie ziemniaki z bitą śmietaną i kawiorem
Składniki:
4 słodkie ziemniaki
100 g ubitej śmietany
4 łyżki kawioru
4 łyżki masła
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ułóż płatki masła na ziemniakach, posyp cukrem i solą, przykryj folią aluminiową. Piecz w 200 stopniach do miękkości. Po upieczeniu podawaj ze śmietaną i kawiorem.
Pilaw z kaszy quinoa
Składniki:
200 g kaszy quinoa
250 g pomidorków cherry
1 cebulka pokrojona w cienkie plastry
3 łodygi selera, posiekane
1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 posiekany ząbek czosnku
50 g posiekanych orzechów piniowych
4 łyżki oliwy
wywar warzywny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż na blaszce pomidory i skrop 2 łyżkami oliwy. Piecz 15 minut i odłóż na bok. Pozostały olej rozgrzej na patelni, dodaj cebulę, seler, czosnek, kmin i smaż 10 minut na brązowo. Dodaj kaszę quinoa, zalej wywarem, gotuj na małym ogniu do miękkości. Dodaj pieczone pomidory i orzechy. Dopraw, podawaj z rybą i sałatką.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN