Spaghetti z krewetkami
- 450 g spaghetti
- czarne oliwki
- parmezan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 400g krewetek black tiger
- pieprz Espelette lub cayenne lub chili
- kolorowy pieprz z młynka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 szczypty soli
- 400g pulpy pomidorowej
- czarny pieprz z młynka
- sól
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Zobacz też: Jak zrobić tempurę? Przepisy na sushi >>>
Marynuj krewetki w oleju z natką pietruszki, pieprzem Espelette lub chili i mieszanką pieprzu. Wstaw na godzinę do lodówki. Sos - rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekany czosnek, bazylię. Wymieszać. Dodaj pulpy pomidorowej. Gotuj delikatnie przez 5 minut. Na koniec dodaj sól i pieprz.
Ugotuj spaghetti al'dente. W międzyczasie smaż krewetki z marynatą przez 5 minut. Dodaj krewetki do pomidorów. Odcedź spaghetti. Wymieszaj je z krewetkami z pomidorami. W razie potrzeby podgrzej i przypraw, podawaj z parmezanem i czarnymi oliwkami.
Krewetki z papryką
- 1 kg krewetek black tiger
- 1 kg czerwonej papryki
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki koniaku
- 1 pęczek pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Zobacz też: Langusta – przysmak prosto z morza. Jak ją jeść? >>>
Piec paprykę w mocno rozgrzanym piekarniku przez kilka minut, potem obrać i pokroić w paski.
Poszatkuj natkę pietruszki i szalotki. Zeszklij 1 szalotkę w 1 łyżce oleju, dodaj paprykę, a następnie połowę posiekanej natki pietruszki. Dusić 30 minut na małym ogniu. W ostatniej chwili w osobnej patelni usmaż resztę szalotki w pozostałym olejem, dodaj krewetki i usmaż wszystko krótko na mocnym ogniu. Dodaj koniak i flambiruj. Wymieszaj uzyskaną zawartość 2 patelni i podawaj na gorąco z resztą posiekanej natki pietruszki.
Małże po włosku
- 2 kg małż
- 1 Cebula
- 2 ząbki Czosnku
- 4 pomidory
- 1 cytryna
- 1 biała cebula
- 1 pęczek bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Zobacz też: Najzdrowsza dieta świata? Poznajcie dietę nordycką >>>
Zeskrobać małże pod strumieniem wody. Wlać do dużego garnka i otworzyć je na dużym ogniu, często mieszając. Usunąć z ognia. Odcedź je, małże odstaw, zbierz sok i odfiltruj. Zagotuj z filtrowanym sokiem oddane do małży do połowy. Cebulę i ząbki czosnku obrać i posiekać. Obierz pomidory i wyjmij gniazda nasienne. Pokrój miąższ na małe kostki. Podgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę i czosnek, 3 min. Dodaj pulpę pomidorową i startą skórkę z cytryny. Wlej sok ze zredukowanych małży i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut. Spróbuj i doprawiaj. Dodaj drobno posiekaną bazylię i małże, delikatnie wymieszaj. Udekoruj pierścionkami ze słodkiej cebuli i małych liści bazylii, ciesz się natychmiast.
Kalamary po włosku:
- 700 g świeżej kałamarnicy (lub mrożonej)
- 3 piękne pomidory
- 3 małe cukinie
- kwiat soli Guérande lub dobra sól morska
- pieprz czarny z młynka
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oczyść i pokrój kalmary w krążki. Pomidory i cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni usmaż krótko kalmary z dużą ilością oliwy z oliwek. W innej patelni zrób to samo z mieszaniną cukinii / pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Gdy wszystkie składniki są ugotowane, wszystko wymieszać bez spuszczania kalmarów lub cukinii / pomidorów, ponieważ jest to mieszanka obu, która sprawia, że danie smakuje. Dopraw do smaku i podawaj natychmiast.
Zobacz też wideo - "Pięćdziesiąt twarzy Reya" - czyli zapis kulinarnych podróży Mikołaja Reya z kamerą Dzień Dobry TVN:
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN