Materiał promocyjny

Kartacze, zrazy i bitki, czyli obiad andrzejkowy

Andrzejowi Polanowi i wszystkim Andrzejom z okazji ich imieni życzymy wszystkiego najlepszego! W naszej kuchni mistrz Polan przygotował świąteczny obiad andrzejkowy, wyżywając się przy tym kulinarnie i fizycznie. Zrobił bite mięso, czyli bitki wieprzowe z pieczarkami, zrazy wieprzowe z kaszą i porami oraz kartacze z oscypkiem i cukinią. Skorzystajcie z naszych przepisów na stronie!

Zdjecie: Tomasz Urbanek/ East News

Bitki wieprzowe z pieczarkami

Składniki:

1 kg szynki wieprzowej

200 g pieczarek

200 ml śmietany 30%

2 cebule

przyprawa do potraw

rosół z kury

mąka do oprószenia mięsa

olej do smażenia

natka pietruszki

Przygotowanie:

Mięso kroimy na cienkie plastry i rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy przyprawą do potraw i delikatnie mąką. Obsmażamy na patelni. Bitki wyjmujemy i na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażamy cebulę i pieczarki. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę przesmażonych pieczarek i cebuli, na to kładziemy warstwę bitek i ponownie pieczarki i cebulę. Rosół z kury rozpuszczamy w wodzie, zagotowujemy i dodajemy śmietanę i natkę. Zalewamy mięso i pieczemy w piekarniku. Bitki podajemy z kartaczami.

Kartacze z oscypkiem i cukinią

Składniki:

1 kg ziemniaków

ok. 600 g mąki

6 jajek

przyprawa do potraw

150 g oscypka

300 g sera białego

100 g kaszy gryczanej

natka pietruszki

1 cebula

Przygotowanie:

Ziemniaki trzemy na miazgę, wkładamy na sito i odstawiamy. Sok odciskamy, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków. Łączymy z mąką, jajkami oraz przyprawą do potraw. Ugotowaną kaszę łączymy z przesmażoną cebulą, serem białym, oscypkiem, natką. Doprawiamy farsz przyprawą do potraw. Z ciasta ziemniaczanego formujemy wałek, dzielimy na kawałki. Na każdym układamy farsz i dokładnie zlepiamy kluski. Gotujemy w wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię.

Zrazy wieprzowe z kaszą i porami

Składniki:

2 sztuki polędwiczki wieprzowej

100 g kaszy gryczanej

2 cebule

Przyprawa do potraw

gałka muszkatołowa

100 g sera żółtego

50 g boczku wędzonego

4 pory

olej do smażenia

mąka do oprószenia mięsa

200 ml śmietany 30%

200 ml mleka

100 g sera koziego

Przygotowanie:

Cebulkę przesmażamy na patelni z boczkiem, łączymy z ugotowaną kaszą oraz serem żółtym. Doprawiamy przyprawą do potraw. Mięso rozklepujemy na cienkie płaty, każdy wypełniamy farszem z kaszy i zwijamy zrazy, lekko oprószamy mąką. Obsmażamy na oleju. Na tłuszczu z obsmażania zrazów przesmażamy cebulę oraz pory. Dodajemy mleko i śmietanę, doprawiamy przyprawą do potraw i gałką muszkatołową. W naczyniu żaroodpornym układamy zrazy, zalewamy powstałym sosem i posypujemy serem kozim. Pieczemy w temp. 170 stopni około 30 minut. Podajemy z pieczonymi burakami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości