Materiał promocyjny

Julia Pietrucha i szkocki kowboj. Zaręczeni?

Dziś Światowy Dzień Serca. Oni je sobie oddali. Są praktycznie nierozłączni. Dla niej przeniósł się ze słonecznej Kalifornii do Warszawy. Kochają podróżować i gotować. O tym, co jeszcze łączy piękną Julię ze szkockim kowbojem Ianem opowiedzieli w naszej polsko-amerykańsko - orientalnej kuchni Dzień Dobry TVN. Co trzeba jeść, by się tak gorąco kochać?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News

Tum Yum

Składniki:

1 kg obranych, surowych (szarych) krewetek

100 g świeżego imbiru

50 g trawy cytrynowej

2 litry mleka kokosowego

limonki (7 sztuk)

liście kaffer

tajskie chili

główka czosnku

0.5 kg boczniaków

0.5 kg pieczarek

2 czerwone pomidory

sos rybny

świeża kolendra

pieprz i sól

szczypior z cebuli

puszka pędów bambusa

Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody po czym dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Po czym dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.

Sajgonki

Składniki:

Spring Home Tyj Spring Roll Pastry

świeża biała kapusta

świeża czerwona kapusta

1 paczka makaronu sojowego

czerwona cebula

mielone mięso wieprzowe (500 g)

3 marchewki

olej roślinny

Przygotowanie:

Ugotuj makaron sojowy i pozwól mu wystygnąć. Potnij marchewkę na długie, cienkie plasterki. Jeśli użyjesz krewetek, przetnij je wzdłuż na pół. Weź papier do sajgonek. Przesuń go, żeby swoim rogiem wskazywał w Twoją stronę. Dobierz składniki według uznania: trochę mięsa mielonego, kawałek pokrojonej marchewki i trochę pokrojonej na cienkie plasterki kapusty oraz trochę makaronu sojowego po czym zawijasz sajgonkę. Uwaga: końcówkę zawijanej sajgonki zmocz wodą, dzięki czemu nie rozwinie się w trakcie smażenia. Smażymy na oleju aż uzyska złoty kolor.

Sałatka z ogórka

Składniki:

3 ogórki surowe

biały ocet ryżowy

czarne nasiona sezamu

olej sezamowy

Przygotowanie:

Obierz ogórki ze skórki i pokrój według uznania. Dodaj resztę składników.

Maypole sos słodko kwaśny

Składniki:

cukier 200 g

2 stołowe łyżki białego ocetu ryżowego

6 tajskich chili (marynowanych)

4 ząbki czosnku

10 g imbiru

sól do smaku

Przygotowanie:

Do ugotowanych 250 ml wody dodaj poszatkowane składniki. Gotuj przez 5-7 min na małym gazie. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet po ugotowaniu do smaku.

dodatki

kiełki fasoli mung

rzodkiewki, pęczek

pietruszka

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości