Zdjęcie: Tomasz Urbanek/ East News
Tum Yum
Składniki:
1 kg obranych, surowych (szarych) krewetek
100 g świeżego imbiru
50 g trawy cytrynowej
2 litry mleka kokosowego
limonki (7 sztuk)
liście kaffer
tajskie chili
główka czosnku
0.5 kg boczniaków
0.5 kg pieczarek
2 czerwone pomidory
sos rybny
świeża kolendra
pieprz i sól
szczypior z cebuli
puszka pędów bambusa
Podgrzej litr mleka kokosowego i dodaj litr wody po czym dodaj poszatkowane składniki: imbir, tajskie chilli, czosnek, kolendrę. Dodaj liście kaffer i trawę cytrynową w całości oraz pieprz i sól do smaku. Gotuj przez 15 min. Po czym dodaj grzyby, pędy bambusa oraz obierz skórkę z pomidora, pokrój go i dodaj do wywaru. Gotuj przez kolejne 5-7 min. Następnie dodaj krewetki i gotuj przez kolejne 2-5 min, w zależności od rozmiaru. Dodaj sos rybny. Zdejmij z ognia, rozlej zupy i dodaj do smaku połowę wyciśniętej limonki do każdej porcji.
Sajgonki
Składniki:
Spring Home Tyj Spring Roll Pastry
świeża biała kapusta
świeża czerwona kapusta
1 paczka makaronu sojowego
czerwona cebula
mielone mięso wieprzowe (500 g)
3 marchewki
olej roślinny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron sojowy i pozwól mu wystygnąć. Potnij marchewkę na długie, cienkie plasterki. Jeśli użyjesz krewetek, przetnij je wzdłuż na pół. Weź papier do sajgonek. Przesuń go, żeby swoim rogiem wskazywał w Twoją stronę. Dobierz składniki według uznania: trochę mięsa mielonego, kawałek pokrojonej marchewki i trochę pokrojonej na cienkie plasterki kapusty oraz trochę makaronu sojowego po czym zawijasz sajgonkę. Uwaga: końcówkę zawijanej sajgonki zmocz wodą, dzięki czemu nie rozwinie się w trakcie smażenia. Smażymy na oleju aż uzyska złoty kolor.
Sałatka z ogórka
Składniki:
3 ogórki surowe
biały ocet ryżowy
czarne nasiona sezamu
olej sezamowy
Przygotowanie:
Obierz ogórki ze skórki i pokrój według uznania. Dodaj resztę składników.
Maypole sos słodko kwaśny
Składniki:
cukier 200 g
2 stołowe łyżki białego ocetu ryżowego
6 tajskich chili (marynowanych)
4 ząbki czosnku
10 g imbiru
sól do smaku
Przygotowanie:
Do ugotowanych 250 ml wody dodaj poszatkowane składniki. Gotuj przez 5-7 min na małym gazie. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj ocet po ugotowaniu do smaku.
dodatki
kiełki fasoli mung
rzodkiewki, pęczek
pietruszka
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN