Jak gotować ryż do sushi? Przepisy Michała Kurka

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jaka jest historia tego dania? Jak dobrze przygotować ryż do sushi i jakich składników możemy używać? W kuchni Dzień Dobry TVN swoje przepisy na pyszne rolki sushi zaprezentował Michał Kurek. Bloger kulinarny udowodnił, że zrobienie sushi w domu wcale nie jest trudne. Michał przygotował maki z łososiem i serkiem philadelphia, z paluszkami krabowymi, maki z pieczonym łososiem i śliwką.

Historia sushi

Historia sushi sięga co najmniej 718 roku, kiedy to w Japonii pojawiła się pierwsza pisemna wzmianka o sushi w zbiorze praw zwanym "Yorituryo". Dziś ta potrawa podbiła serca i podniebienia ludzi na całym świecie. 

Zobacz też: Tamagoyaki, czyli japoński omlet zawijany – jak go przygotować? >>> 

Jak jeść sushi?

Tradycyjnie sushi je się palcami lub pałeczkami. Podaje się je w towarzystwie sosu sojowego, ostrego, japońskiego chrzanu - wasabi i marynowanego imbiru.

Zobacz też: Sushi – jak poprawnie jeść sushi pałeczkami? >>> 

Gotowanie ryżu do sushi:

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • 1¼ szklanki wody (ok. 300ml wody na 1 szklankę ryżu)
  • 8 łyżek octu ryżowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

Ryż myjemy przelewając go kilkukrotnie wodą i mieszając ręką, aż woda nie będzie mętna. Przekładamy ryż do garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum, drewnianą łyżką dokładnie mieszamy, przykrywamy (od tego momentu nie zdejmujemy pokrywki) i gotujemy 10 minut na małym ogniu (aż ryż wchłonie wodę). Zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 10 minut (nadal nie odkrywamy). W międzyczasie przygotowujemy przyprawę do ryżu. Mieszamy ocet ryżowy, cukier i sól. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić możemy delikatnie podgrzać ocet. Przekładamy ryż do schłodzenia. W tym celu układamy go cienką warstwą 1-2cm na płaskiej powierzchni (najlepiej drewnianej), polewamy przyprawą i zostawiamy do wystudzenia

Zobacz też: Czy sushi jest zdrowe? Czy można je jeść na diecie? Dla kogo jest niewskazane? >>> 

Krewetki w tempurze

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej lub pszennej
  • 130 ml zimnej wody gazowanej
  • jajko
  • krewetki (lub warzywa)
  • głęboki olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce delikatnie mieszamy mąkę, wodę i jajko. Krewetki zanurzamy w cieście. Smażymy je w bardzo rozgrzanym oleju aż tempura będzie miała złoty kolor.

Pozostałe składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 avocado
  • 1 cytryna
  • 1 długi ogórek
  • 400g łososia
  • 1 opakowanie paluszków krabowych
  • 6 śliwek (opcjonalnie)
  • zwykły i czarny sezam

Przygotowanie:

Marchewki obieramy, a następnie gotujemy do miękkości w osłodzonej wodzie i kroimy wzdłuż w 5mm paski. Avocado obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w 5mm paski. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, potem na ćwiartki, usuwamy miękką część z nasionami, a następnie kroimy wzdłuż w 5mm paski. Łososia kroimy w 5mm paski. Część łososia można upiec. Paluszki krabowe kroimy wzdłuż w 5mm paski. Ze śliwek (o ile używamy) usuwamy pestki i kroimy w 5mm paski. Sezam prażymy na suchej patelni, uważamy, żeby go nie przypalić.

Wege maki z ogórkiem, marchewką i avocado

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • ogórek
  • marchewka
  • avocado

Przygotowanie:

Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry.Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku ogórka, marchewkę, avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

California roll z łososiem

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • łosoś
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • avocado
  • marchewka

Przygotowanie:

Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem a następnie odwracamy nori ryżem do dołu. Układamy na środku łososia, marchewkę i avocado. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Maki z krewetką w tempurze

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • krewetki w tempurze
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • ogórek
  • marchewka
  • avocado
  • majonez

Przygotowanie:

Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku krewetkę, ogórka, marchewkę, avocado. Smarujemy krewetkę majonezem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Maki z paluszkiem krabowym

Składniki:

  • Mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • paluszki krabowe
  • ogórek
  • marchewka
  • avocado
  • szczypiorek

Przygotowanie:

Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku paluszki krabowe, ogórka, marchewkę i avocado. Posypujemy szczypiorkiem. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Maki z pieczonym łososiem i śliwką

Składniki:

  • mata bambusowa
  • płaty nori
  • ryż
  • serek śmietankowy
  • wasabi
  • uprażone ziarna sezamu
  • pieczony łosoś
  • śliwka

Przygotowanie:

Na macie układamy nori błyszczącą stroną do góry. Nawilżamy ręce wodą, żeby ryż się nie kleił do dłoni. Układamy ryż na nori, cienką 5mm warstwą, zostawiając 2 cm bez ryżu u góry (do sklejenia rolki). Posypujemy ryż sezamem. Robimy na ryżu pasek z serka philadephia. Robimy na ryżu pasek z wasabi. Układamy na środku łososia i śliwki. Lekko naciskając zaczynamy zawijamy matę od dołu, najpierw owijając nadzienie, później zwijamy nori do końca i sklejamy paskiem pozostawionym bez ryżu (który zwilżamy). Bardzo ostrym nożem kroimy rolkę w 1-2cm kawałki i układamy na talerzu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości