Materiał promocyjny

Jacek Stachursky adwokatem?

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski miał niezwykłego pomocnika. A był nim nie kto inny, a sam Jacek Stachursky. Dlaczego przez 7 lat nie udało mu się wydać płyty i czy to prawda, że teraz poświecił się już tylko nauce? Jakie badania prowadzi i jakie są ich wyniki? O wszystkim tym opowiedział w towarzystwie płatków ryżowych, rabarbaru i dzikiego ryżu.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Sałatka z kaszy jęczmiennej zielonych szparagów ze stekami

Składniki:

100 g kaszy jęczmiennej pęczak KUPIEC

1 pęczek zielonych szparagów

1 koper włoski

10 pomidorów koktajlowych

50 g twardego sera długodojrzewającego np. bursztyn

oliwa z oliwek

sól i pieprz

4 steki wołowe z polędwicy (150 g/szt.)

Sposób przygotowania:

Kaszę KUPIEC ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki. Następnie pokroić na bardzo cienkie plasterki. Koper również pokroić w cienkie plasterki. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Kaszę KUPIEC wymieszać ze szparagami, koprem i pomidorami. Przyprawić solą i pieprzem, polać oliwą. Wymieszać, na wierzch zetrzeć ser. Steki przyprawić pieprzem. Usmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, po 4-5 minut z każdej strony. Następnie wstawić na 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Steki podawać z sałatką ze szparagów.

Przekąski z mini wafelków ryżowych

Składniki:

Mini wafelki wieloziarniste KUPIEC

200 ml gęstej kwaśnej śmietany

Dodatki:

wędzony łosoś, ogórki kiszone, mango, śledź w oleju

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na każdy wafelek KUPIEC nałożyć po łyżeczce śmietany, na wierzch ułożyć pokrojone na małe kawałki dodatki. Przyprawić solą i pieprzem.

Zupa krem ze szparagów z dzikim ryżem

Składniki:

2 pęczki zielonych szparagów

1 cebula, drobno posiekana

1 ząbek czosnku, posiekany

4 łyżki masła

oliwa z oliwek

około 600 ml bulionu

100 ml śmietanki kremówki

sól i pieprz

mały krążek sera camembert (125 g)

200 g dzikiego ryżu KUPIEC

Sposób przygotowania:

Szparagi umyć i oderwać zdrewniałe końcówki. Odciąć końcówki, odłożyć na bok, resztę drobno pokroić. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać pokrojone szparagi i bulion. Gotować aż szparagi będą miękkie. Dodać kremówki i pokruszony ser. Gotować aż ser się rozpuści. Zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Ryż KUPIEC ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zupę podawać z ryżem.

Zapiekane płatki ryżowe z rabarbarem i musem truskawkowym

Składniki:

2 szklanki mleka

2 szklanki płatków ryżowych KUPIEC

2 łyżki cukru

400 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm kawałki

1 jajko

100 ml śmietany kremówki

300 g truskawek

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać płatki ryżowe KUPIEC. Gotować mieszając około 2 minuty. Dodać rabarbar, wymieszać, gotować jeszcze 1 minutę. Jajko wymieszać ze śmietaną. Dodać do ryżu i wymieszać. Masę przełożyć do małej tortownicy. Zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180°C, przez 20-30 minut. Truskawki zmiksować blenderem na gładką masę. Podawać z zapiekanką ryżową.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości