Smaki dzieciństwa Andrzeja Polana - duszaki, czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika

Do kuchni babci i mamy zawsze chętnie wracamy
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN nostalgiczne smaki dzieciństwa - Andrzej Polan przygotował dania, które robiły nasze mamy i babcie. Sprawdź, jak przygotować duszaki, czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika, w wykonaniu szefa kuchni.

Duszaki czyli ziemniaki z ognia lub piekarnika - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    • 600 g żeberek w paskach, wędzonych,
      • 200 g kiełbasy wiejskiej,
        • 4 podudzia z kurczaka,
          • 300 g boczku wędzonego plastry,
            • włoszczyzna,
              • natka pietruszki, koperek,
                • seler naciowy,
                  • olej rzepakowy,
                    • kilka liści kapusty może być włoska,
                      • sok pomidorowy do popicia.

                        Przepisy Andrzeja Polana

                        Źródło: Dzień Dobry TVN
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Kulinarna podróż z Polanem
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Szparagowy zawrót głowy
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Wigilijne potrawy Polana
                        Pizza a la Polan
                        Pizza a la Polan
                        Kuchnia winogronowa
                        Kuchnia winogronowa

                        Sposób przygotowania

                        1. Żeberka, kurczaka obsmażamy na patelni na złoty kolor, dodajemy cebulę, plasterki kiełbasy.
                          1. Ziemniaki kroimy w plasterki, podobnie postępujemy z włoszczyzną i selerem naciowym. Wszystkie warzywa mieszamy, dodając przyprawy i olej, oraz koperek i natkę pietruszki.
                            1. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy plasterki boczku i liście kapusty.
                              1. Następnie wykładamy warzywa wszystkie wymieszane z mięsami, wędliną, zieleniną, przyprawami, boczkiem liśćmi kapusty.
                                1. Szczelnie zamykamy i wstawiamy do pieczenia, temp. 200 stopni na około 1 godzinę. Podajemy z sokiem pomidorowym.

                                  TIP: Aby zapiekanka była naprawdę smaczna mieszaj wszystko razem a nie wykładaj warstwami.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Andrzej Polan

                                  Źródło zdjęcia głównego: Michał Żebrowski/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości