Detoksowa i odchudzająca zupa z pora - przepis krok po kroku
Składniki:
- 5 porów,
- 2 marchewki,
- 2 ziemniaki,
- 4 cebule,
- łodyga selera naciowego,
- 1/4 selera,
- 30 g parmezanu,
- łyżka oliwy z oliwek,
- przyprawy: listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, majeranek, tymianek.
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Umyj pory.
- Trik jak łatwo pokroić i umyć pora: pokroić pierwsze zielone liście, często mało świeże. Nacinać por wzdłuż, ale nie do końca, by połówki zostały "przyczepione" do stopy. W ten sposób można łatwo umyć wszystkie warstwy.
- Następnie obierz ziemniaki i marchewkę. Pory, selera i 1 cebulę pokrój w plasterki.
- Zagotuj 2 litry wody a następnie dodaj warzywa. Gotuj na małym ogniu przez 45 minut, w połowie pod przykryciem.
- Po 45 minutach gotowania, przed dodaniem 3 ostatnich cebul, odcedź zupę przez drobne sitko i wlej z powrotem do garnka sam wywar (bulion), zagotuj z resztą cebuli z dodatkiem oliwy z oliwek przez 5 minut.
Zobacz także:
- Serula, czyli pyszna zupa ze Śląska. Jak ją zrobić?
- Zupa ziemniaczana na maślance - prosty i tani obiad
- Zupa rydzowa z sokiem z kiszonej kapusty, serem i okruchami chleba wspomoże naszą odporność
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Mikołaj Rey
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto/MARIA_KOVALEVSKAYA/Getty Images
podziel się: