Koktajl szpinakowo-jabłkowy z melisą
Składniki:
2 garście świeżego szpinaku
1 żółta papryka
1 jabłko
świeże listki melisy
odrobina soku z grejpfruta
Przygotowanie:
Umyj pod bieżącą wodą liście szpinaku, paprykę i jabłko. Paprykę i jabłko, nie obierając ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zblenduj, dodając odrobinę soku z grejpfruta i taką ilość wody, aby Twój koktajl miał idealną dla Ciebie konsystencję.
Pieczona papryka faszerowaną cukinią i pomidorami
Składniki:
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 mała cukinia
1 op. pomidorów koktajlowych
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
1 por
świeży tymianek
świeże listki bazylii
1 papryczka chili
kurkuma
pieprz
Przygotowanie:
Pora i cebulę posiekaj na drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę, a cukinię zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Pomidorki koktajlowe zalej gorącą wodą. Po 3 min. wyjmij je z wody i zdejmij z nich skórkę. Pokrojonego pora i cebulę, pomidorki przekrojone na połówki oraz startą cukinię wymieszaj w misce. Dodaj dużą ilość ziół i przypraw. Przygotowanym farszem napełnij paprykę, od której wcześniej odkrój jej górną część. Tak przygotowane faszerowane papryczki piecz w piekarniku w 180 st. C przez 45 min.
Zupa pomidorowo-paprykowa
Składniki:
1 butelka przecieru pomidorowego
2 marchewki
1 pietruszka
1 czerwona papryka
1 biała cebula
1 por
bazylia
pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do garnka wraz z posiekaną cebulą i porem. Całość zalej szklanką wody, a w momencie gdy woda zacznie się gotować dodaj przecier pomidorowy. Gotuj aż do miękkości warzyw. Upiecz w piekarniku paprykę przekrojoną na pół. Gdy papryka się upiecze, pokrój ją na mniejsze kawałki, dodaj do zupy i zblenduj całość na krem. Zupę przypraw świeżą bazylią i dopraw pieprzem.
Pieczona dynia z jabłkiem
Składniki:
1 dynia
3 jabłka
cynamon
goździki
gałka muszkatołowa (w całości do ścierania)
Przygotowanie:
Jabłko i dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Całość wsyp do małego naczynia żaroodpornego i piecz z dodatkiem przypraw przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Po ostudzeniu deser będzie gotowy.
Koktajl owocowy z limonką
Składniki:
1 jabłko
1 szkl. mrożonych jagód
listki melisy
sok z 1/3 limonki
Przygotowanie:
Jabłko umyj, następnie pokrój i zblenduj razem z jagodami, listkami melisy i sokiem z limonki. Koktajl gotowy.
Sałatka z brukselki z pesto bazyliowo-jabłkowym
Składniki:
10 świeżych brukselek
1 średniej wielkości surowy burak
2 kiszone ogórki
1 biała rzodkiew
1 biała cebula
Sos:
świeża bazylia (doniczka)
1 jabłko
sok z cytryny
ząbek czosnku
szczypta soli
szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Brukselkę „wylistkuj”, a następnie wrzucić na 30 sek. do gotującej się wody. Odcedzić na durszlaku i przelej zimną wodą. Listki umieść w dużej misce, dodaj do nich obranego ze skórki i pokrojonego w słupki buraka. Pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojoną w słupki białą rzodkiew i posiekaną białą cebulę również wsyp do miski. Wszystkie składniki pesto zblenduj z odrobiną wody i przypraw szczyptą soli, pieprzu i soku z cytryny. Sałatkę polej przygotowanym pesto.
Napary:
Lukrecja z papryczką chili
Składniki:
szczypta suszonej papryczki chili
szczypta lukrecji
Przygotowanie:
Całość zalej gorącą wodą i po odczekaniu 5 min. napar będzie gotowy do picia.
Kozieradka z plastrem limonki, grejpfruta i świeżymi listkami mięty
Składniki:
kozieradka
limonka
grejpfrut
listki mięty cytrynowej
Przygotowanie:
Zalej gorącą wodą łyżeczkę kozieradki, odczekaj 3 min. i dodaj plaster limonki, plaster grejpfruta i listki świeżej mięty. Po 5 min. zaparzenia napar smakuje fantastycznie.
Rozmaryn z pomarańczą
Składniki:
suszony rozmaryn
pomarańcza
Przygotowanie:
Zalej gorącą wodą rozmaryn, następnie dodaj plaster pomarańczki. Po 5 min. napar będzie gotowy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN