Detoks owocowo-warzywny

Po zimie warto dojść do formy. Można to zrobić dzięki diecie owocowo-warzywnej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dietetyczkę Anetę Łańcuchowską, która przygotowała przykładowe menu na postawie wspomnianej diety.

Koktajl szpinakowo-jabłkowy z melisą

Składniki:

2 garście świeżego szpinaku

1 żółta papryka

1 jabłko

świeże listki melisy

odrobina soku z grejpfruta

Przygotowanie:

Umyj pod bieżącą wodą liście szpinaku, paprykę i jabłko. Paprykę i jabłko, nie obierając ze skórki, pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zblenduj, dodając odrobinę soku z grejpfruta i taką ilość wody, aby Twój koktajl miał idealną dla Ciebie konsystencję.

Pieczona papryka faszerowaną cukinią i pomidorami

Składniki:

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

1 mała cukinia

1 op. pomidorów koktajlowych

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

1 por

świeży tymianek

świeże listki bazylii

1 papryczka chili

kurkuma

pieprz

Przygotowanie:

Pora i cebulę posiekaj na drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę, a cukinię zetrzyj wraz ze skórką na tarce o grubych oczkach. Pomidorki koktajlowe zalej gorącą wodą. Po 3 min. wyjmij je z wody i zdejmij z nich skórkę. Pokrojonego pora i cebulę, pomidorki przekrojone na połówki oraz startą cukinię wymieszaj w misce. Dodaj dużą ilość ziół i przypraw. Przygotowanym farszem napełnij paprykę, od której wcześniej odkrój jej górną część. Tak przygotowane faszerowane papryczki piecz w piekarniku w 180 st. C przez 45 min.

Zupa pomidorowo-paprykowa

Składniki:

1 butelka przecieru pomidorowego

2 marchewki

1 pietruszka

1 czerwona papryka

1 biała cebula

1 por

bazylia

pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Warzywa wrzuć do garnka wraz z posiekaną cebulą i porem. Całość zalej szklanką wody, a w momencie gdy woda zacznie się gotować dodaj przecier pomidorowy. Gotuj aż do miękkości warzyw. Upiecz w piekarniku paprykę przekrojoną na pół. Gdy papryka się upiecze, pokrój ją na mniejsze kawałki, dodaj do zupy i zblenduj całość na krem. Zupę przypraw świeżą bazylią i dopraw pieprzem.

Pieczona dynia z jabłkiem

Składniki:

1 dynia

3 jabłka

cynamon

goździki

gałka muszkatołowa (w całości do ścierania)

Przygotowanie:

Jabłko i dynię umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Całość wsyp do małego naczynia żaroodpornego i piecz z dodatkiem przypraw przez 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Po ostudzeniu deser będzie gotowy.

Koktajl owocowy z limonką

Składniki:

1 jabłko

1 szkl. mrożonych jagód

listki melisy

sok z 1/3 limonki

Przygotowanie:

Jabłko umyj, następnie pokrój i zblenduj razem z jagodami, listkami melisy i sokiem z limonki. Koktajl gotowy.

Sałatka z brukselki z pesto bazyliowo-jabłkowym

Składniki:

10 świeżych brukselek

1 średniej wielkości surowy burak

2 kiszone ogórki

1 biała rzodkiew

1 biała cebula

Sos:

świeża bazylia (doniczka)

1 jabłko

sok z cytryny

ząbek czosnku

szczypta soli

szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Brukselkę „wylistkuj”, a następnie wrzucić na 30 sek. do gotującej się wody. Odcedzić na durszlaku i przelej zimną wodą. Listki umieść w dużej misce, dodaj do nich obranego ze skórki i pokrojonego w słupki buraka. Pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pokrojoną w słupki białą rzodkiew i posiekaną białą cebulę również wsyp do miski. Wszystkie składniki pesto zblenduj z odrobiną wody i przypraw szczyptą soli, pieprzu i soku z cytryny. Sałatkę polej przygotowanym pesto.

Napary:

Lukrecja z papryczką chili

Składniki:

szczypta suszonej papryczki chili

szczypta lukrecji

Przygotowanie:

Całość zalej gorącą wodą i po odczekaniu 5 min. napar będzie gotowy do picia.

Kozieradka z plastrem limonki, grejpfruta i świeżymi listkami mięty

Składniki:

kozieradka

limonka

grejpfrut

listki mięty cytrynowej

Przygotowanie:

Zalej gorącą wodą łyżeczkę kozieradki, odczekaj 3 min. i dodaj plaster limonki, plaster grejpfruta i listki świeżej mięty. Po 5 min. zaparzenia napar smakuje fantastycznie.

Rozmaryn z pomarańczą

Składniki:

suszony rozmaryn

pomarańcza

Przygotowanie:

Zalej gorącą wodą rozmaryn, następnie dodaj plaster pomarańczki. Po 5 min. napar będzie gotowy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości