Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem

Dania z czosnkiem są idealne na chłodne dni, kiedy można łatwo złapać przeziębienie. Pyszne potrawy z tą aromatyczną przyprawą przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Dzięki niemu mogli się przekonać, jak smakują: fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem, zupa z selera i cieciorki z oliwą czosnkową, czosnek konfitowany w oliwie, a także dorada pieczona podana z sosem kolendrowo-czosnkowym.

Fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem

Składniki na fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem:

  • camembert (w drewnianym opakowaniu)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • bagietka

Jak przygotować fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem?

Camembert wyciągnij z opakowania i zdejmij folię. Włóż z powrotem do drewnianego opakowania i nakłuj go nożem. Obierz czosnek i pokrój w grube plastry. Włóż plastry czosnku w dziurki.

Dodaj gałązkę rozmarynu. Przykryj ser pokrywką z opakowania i zawiń go folią aluminiową. Piecz ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Po tym czasie wyciągnij opakowanie camembert z piekarnika i serwuj od razu z bagietką.

Zupa z selera i cieciorki z oliwą czosnkową

Składniki na zupę z selera i cieciorki z oliwą czosnkową:

  • 1 litr bulionu lub rosołu
  • 4 łodygi selera naciowego (z liśćmi)
  • 6 łyżek ugotowanej cieciorki
  • 3 ząbki czosnku
  • mała papryczka chili
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • świeża kolendra
  • cytryna
  • 2 łyżki jogurtu (opcjonalnie)
  • grzanki
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować zupę z selera i cieciorki z oliwą czosnkową?

Czosnek i chili drobno posiekaj. W rondelku podgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj czosnek oraz chili i gotuj ok. 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw rondelek. Seler naciowy pokrój na ukos na cienkie plasterki i podsmaż je na patelni z łyżką oliwy ok. 2 minuty na wolnym ogniu. Dodaj cieciorkę, dopraw solą do smaku, wymieszaj i duś przez minutę. Po tym czasie wlej bulion lub rosół, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny do smaku. Dodaj listki kolendry i selera naciowego. Skrop zupę oliwą czosnkową i serwuj z grzankami.

Zobacz też: Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

Czosnek konfitowany w oliwie

Składniki na czosnek konfitowany w oliwie:

  • 0,5 l oliwy z oliwek
  • 3-4 główki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • mała papryczka chili
  • liść laurowy

Jak przygotować czosnek konfitowany w oliwie?

Podziel główki czosnku na ząbki. W garnku dodaj wszystkie składniki i zalej oliwą. Przykryj garnek i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. godzinę w 120-130 st. C. Po tym czasie sprawdź, czy ząbki są miękkie i upieczone. Przefiltruj oliwę, usuń zioła, a ząbki oraz chili przełóż do słoika i zalej z powrotem oliwą. Używaj ząbków do różnych dań, np. jako dodatek do pieczonych warzyw, jako składnik dressingów czy majonezu.

Dorada pieczona podana z sosem kolendrowo-czosnkowym

Składniki na doradę pieczoną podaną z sosem kolendrowo-czosnkowym:

  • dorada (oczyszczona)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

Sos:

  • jogurt
  • papryka jalapeño
  • pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • cytryna
  • sól
  • kilka łyżek wody

Jak przygotować doradę pieczoną podaną z sosem kolendrowo-czosnkowym?

Ostrym nożem zrób 3 nacięcia na rybie z obu stron. Całą rybę dopraw solą i skrop oliwą. Włóż rybę w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C ok. 20 min. Potem sprawdź rybę – powinna być biała, a skórka chrupiąca. Do miksera wlej jogurt, kilka łyżek wody, listki kolendry, obrane ząbki czosnku i kawałek papryki jalapeño. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Serwuj pieczoną doradę z sosem. Do tego świetnie pasują pieczone ziemniaki.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

>>> Zobacz także:

Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

Źródło: David Gaboriaud

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!