Na lepszą odporność - aromatyczne dania z czosnkiem

Dania z czosnkiem są idealne na chłodne dni, kiedy można łatwo złapać przeziębienie. Pyszne potrawy z tą aromatyczną przyprawą przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN David Gaboriaud. Dzięki niemu mogli się przekonać, jak smakują: fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem, zupa z selera i cieciorki z oliwą czosnkową, czosnek konfitowany w oliwie, a także dorada pieczona podana z sosem kolendrowo-czosnkowym.

Fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem

Składniki na fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem:

  • camembert (w drewnianym opakowaniu)
    • 1-2 ząbki czosnku
      • gałązka rozmarynu
        • bagietka

          Jak przygotować fondue z camemberta z czosnkiem i rozmarynem?

          Camembert wyciągnij z opakowania i zdejmij folię. Włóż z powrotem do drewnianego opakowania i nakłuj go nożem. Obierz czosnek i pokrój w grube plastry. Włóż plastry czosnku w dziurki.

          Dodaj gałązkę rozmarynu. Przykryj ser pokrywką z opakowania i zawiń go folią aluminiową. Piecz ok. 15 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku. Po tym czasie wyciągnij opakowanie camembert z piekarnika i serwuj od razu z bagietką.

          Zupa z selera i cieciorki z oliwą czosnkową

          Składniki na zupę z selera i cieciorki z oliwą czosnkową:

          • 1 litr bulionu lub rosołu
            • 4 łodygi selera naciowego (z liśćmi)
              • 6 łyżek ugotowanej cieciorki
                • 3 ząbki czosnku
                  • mała papryczka chili
                    • 5 łyżek oliwy z oliwek
                      • świeża kolendra
                        • cytryna
                          • 2 łyżki jogurtu (opcjonalnie)
                            • grzanki
                              • sól
                                • pieprz

                                  Jak przygotować zupę z selera i cieciorki z oliwą czosnkową?

                                  Czosnek i chili drobno posiekaj. W rondelku podgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj czosnek oraz chili i gotuj ok. 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odstaw rondelek. Seler naciowy pokrój na ukos na cienkie plasterki i podsmaż je na patelni z łyżką oliwy ok. 2 minuty na wolnym ogniu. Dodaj cieciorkę, dopraw solą do smaku, wymieszaj i duś przez minutę. Po tym czasie wlej bulion lub rosół, wymieszaj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny do smaku. Dodaj listki kolendry i selera naciowego. Skrop zupę oliwą czosnkową i serwuj z grzankami.

                                  Zobacz też: Francuska kuchnia według Piotra Kucharskiego

                                  Czosnek konfitowany w oliwie

                                  Składniki na czosnek konfitowany w oliwie:

                                  • 0,5 l oliwy z oliwek
                                    • 3-4 główki czosnku
                                      • 3 gałązki rozmarynu
                                        • 3 gałązki tymianku
                                          • mała papryczka chili
                                            • liść laurowy

                                              Jak przygotować czosnek konfitowany w oliwie?

                                              Podziel główki czosnku na ząbki. W garnku dodaj wszystkie składniki i zalej oliwą. Przykryj garnek i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz ok. godzinę w 120-130 st. C. Po tym czasie sprawdź, czy ząbki są miękkie i upieczone. Przefiltruj oliwę, usuń zioła, a ząbki oraz chili przełóż do słoika i zalej z powrotem oliwą. Używaj ząbków do różnych dań, np. jako dodatek do pieczonych warzyw, jako składnik dressingów czy majonezu.

                                              Dorada pieczona podana z sosem kolendrowo-czosnkowym

                                              Składniki na doradę pieczoną podaną z sosem kolendrowo-czosnkowym:

                                              • dorada (oczyszczona)
                                                • oliwa z oliwek
                                                  • sól
                                                    • pieprz
                                                      • cytryna

                                                        Sos:

                                                        • jogurt
                                                          • papryka jalapeño
                                                            • pęczek kolendry
                                                              • 2 ząbki czosnku
                                                                • cytryna
                                                                  • sól
                                                                    • kilka łyżek wody

                                                                      Jak przygotować doradę pieczoną podaną z sosem kolendrowo-czosnkowym?

                                                                      Ostrym nożem zrób 3 nacięcia na rybie z obu stron. Całą rybę dopraw solą i skrop oliwą. Włóż rybę w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180 st. C ok. 20 min. Potem sprawdź rybę – powinna być biała, a skórka chrupiąca. Do miksera wlej jogurt, kilka łyżek wody, listki kolendry, obrane ząbki czosnku i kawałek papryki jalapeño. Zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny. Serwuj pieczoną doradę z sosem. Do tego świetnie pasują pieczone ziemniaki.

                                                                      Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                      >>> Zobacz także:

                                                                      Proste dania z makaronem. Przepisy Andrzeja Polana

                                                                      Słodkości na niedzielę Mariety Mareckiej. Kruche rogaliki, a może ciasto pomarańczowe?

                                                                      Słodkości na każdą porę roku. Poznaj niezawodne przepisy

                                                                      Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                      Autor: Iza Dorf

                                                                      Źródło: David Gaboriaud

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości