Naleśniki
Składniki:
owoce longan lub liczi
1 kg mąki zbożowej
cukier brązowy
1 kg truskawki
oliwa z oliwek
syrop klonowy
4 brzoskwinie
1 l mleka
1 granat
6 jajek
miód
Przygotowanie:
Do miski wbijamy jajka i mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy pozostałe składniki – mąkę, mleko, wodę, sól oraz olej i mieszamy używając do tego miksera. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję. Na rozgrzanej i posmarowanej lekko tłuszczem patelni smażymy naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Na naleśniki dodajemy owoce.
Zupa krem z groszku i brokułów
Składniki:
groszek zielony (może być mrożony)
wywar rosołowy
1 papryka żółta
1 jogurt naturalny
2 brokuły
Przygotowanie:
Do rosołu wrzucamy brokuły i zielony groszek, i gotujemy. Gdy brokuły będą już miękkie, możemy wszystko zblendować na zupę krem. Dodajemy jogurt i paprykę.
Sałatka z komosy ryżowej z indykiem i jogurtem z burakami
Składniki:
2 czerwone cebule
1 łyżka stołowa oliwy
pierś z indyka
3 marchewki
2 łyżki stołowe miodu
250 g komosy ryżowej
1 cytryna
5 łyżek stołowych jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku, zgnieciony
posiekany koperek
140 g buraków
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki. Cytrynę kroimy w plastry. Kurczaka, marchewkę i cebulę układamy w brytfance, na wierzch kładziemy plastry cytryny, przyprawiamy, skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika na 30 min. (w 180–200 st. C). Po 30 min. wyciągamy z piekarnika, dodajemy 2 łyżki miodu, mieszamy całość i wkładamy raz jeszcze do piekarnika na kolejne 15 min. Gotujemy komosę. Na koniec mieszamy warzywa z komosą i łyżką soków powstałych z pieczenia kurczaka. Na wierzch kładziemy kurczaka i cytrynę. Do tego podajemy buraki z jogurtem.
Mrożony jogurt z owocami leśnymi
Składniki:
500 g mrożonych owoców leśnych
świeże owoce do dekoracji (truskawki, borówki)
500 g jogurtu greckiego
1 łyżka stołowa miodu
Przygotowanie:
Owoce blendujemy z jogurtem, dodajemy trochę lodu, na wierzchu układamy świeże owoce.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN