Ciasto leśny mech - przepis na pyszny zielony deser w wersji tradycyjnej i fit

Ciasto leśny mech na talerzu
Ciasto leśny mech - przepis na pyszny zielony deser w wersji tradycyjnej i fit
Źródło: kuba61/Getty Images
Ciasto leśny mech lub leśna murawa to niesamowity deser w przepięknym, żywym, zielonym kolorze. Idealne na rozpoczęcie wiosny. Za jego wspaniałą barwę odpowiada szpinak. Sprawdź, jak przygotować ciasto w wersji fit i tradycyjnej. 

Ciasto leśny mech - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • Szpinak świeży lub mrożony - 200 g,
  • jaja - 3,
  • cukier - 250 g,
  • olej roślinny - 85 g,
  • mąka pszenna - 500 g,
  • proszek do pieczenia - 10 g,
  • ulubione owoce: np. truskawki, borówki, kiwi, ananas - 150 g.

Składniki na krem:

  • Serek mascarpone - 250 g,
  • śmietanka 36% - 200 ml,
  • skórka z cytryny - 15 g,
  • sok z cytryny - 15 g,
  • cukier wanilinowy - 15 g,
  • cukier puder - 60 g,
  • śmietana fix - 1 opakowanie.

Wszystko o kawie

DD_20211129_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Najlepsze przepisy na zimowe kawy
Kawa na jesienne poranki
Kawa na jesienne poranki
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
Dzień dobry i smacznej kawusi
Dzień dobry i smacznej kawusi
Czym zastąpić kawę?
Czym zastąpić kawę?

Sposób przygotowania:

  • Świeży szpinak podgrzać przez 30 sekund w mikrofali, a nastepnie zblendować na gładką masę. Jeżeli korzystamy z mrożonego - rozpuścić, odcisnąć z wody i zblendować.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni.
  • Jaja w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę.
  • Do jaj dodać szpinak i wymieszać dokładnie. Powoli dodawać olej, aby całość się połączyła.
  • Mąkę przesiać, aby się napowietrzyła. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać i powoli dodawać do płynnej masy, tak, aby całość się dobrze połączyła.
  • Masę wlać do foremki 20x30 cm. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa plastry.
  • Serek mascarpone i śmietankę chłodzić przez całą noc. Składniki wymieszać w wysokim naczyniu. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy.
  • Całość ubijać, aż masa stanie się puszysta. Pod koniec dodać proszek usztywniający do bitej śmietany.
  • Na dolną część ciasta wyłożyć krem.
  • Owoce pokroić w drobne cząstki i posypać śmietanę.
  • Pozostałą część ciasta rozkruszyć i posypać po wierzchu.

Fit leśny mech - przepis krok po kroku

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 100 g szpinaku,
  • 70 g erytrytolu,
  • aromat cytrynowy,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 10 g oleju rzepakowego.

Składniki na krem:

  • 360 g serka, np. philadelphia light,
  • sok z połowy cytryny i słodzik do smaku.

Ulubione owoce do posypania ciasta, np. kiwi, truskawki, borówki itd.

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę.
  2. Resztę składników zblenduj na jednolitą masę, dodaj białka i wymieszaj.
  3. Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Biszkopt piecz 20-35minut w 180°C (do suchego patyczka).
  5. Serek z sokiem z cytryny razem wymieszaj. Odkrój górę biszkoptu i pokrusz rękoma. Ciasto przełóż kremem, krem posyp rozkruszonym ciastem. Na wierzchu układaj owoce.

Ciasto kroić na 9 kawałków. Jeden ma około 150 kalorii.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości