Ciasto leśny mech - przepis na pyszny zielony deser w wersji tradycyjnej i fit

Ciasto leśny mech na talerzu
Ciasto leśny mech - przepis na pyszny zielony deser w wersji tradycyjnej i fit
Źródło: kuba61/Getty Images
Ciasto leśny mech lub leśna murawa to niesamowity deser w przepięknym, żywym, zielonym kolorze. Idealne na rozpoczęcie wiosny. Za jego wspaniałą barwę odpowiada szpinak. Sprawdź, jak przygotować ciasto w wersji fit i tradycyjnej. 

Ciasto leśny mech - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • Szpinak świeży lub mrożony - 200 g,
    • jaja - 3,
      • cukier - 250 g,
        • olej roślinny - 85 g,
          • mąka pszenna - 500 g,
            • proszek do pieczenia - 10 g,
              • ulubione owoce: np. truskawki, borówki, kiwi, ananas - 150 g.

                Składniki na krem:

                • Serek mascarpone - 250 g,
                  • śmietanka 36% - 200 ml,
                    • skórka z cytryny - 15 g,
                      • sok z cytryny - 15 g,
                        • cukier wanilinowy - 15 g,
                          • cukier puder - 60 g,
                            • śmietana fix - 1 opakowanie.

                              Wszystko o kawie

                              Źródło: Dzień Dobry TVN
                              Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                              Najlepsze przepisy na zimowe kawy
                              Kawa na jesienne poranki
                              Kawa na jesienne poranki
                              Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                              Bogactwo smaku, czyli kawa i jej aromaty
                              Dzień dobry i smacznej kawusi
                              Dzień dobry i smacznej kawusi
                              Czym zastąpić kawę?
                              Czym zastąpić kawę?

                              Sposób przygotowania:

                              • Świeży szpinak podgrzać przez 30 sekund w mikrofali, a nastepnie zblendować na gładką masę. Jeżeli korzystamy z mrożonego - rozpuścić, odcisnąć z wody i zblendować.
                                • Piekarnik nastawić na 180 stopni.
                                  • Jaja w temperaturze pokojowej wbić do miski, dodać cukier i całość ubić na puszystą masę.
                                    • Do jaj dodać szpinak i wymieszać dokładnie. Powoli dodawać olej, aby całość się połączyła.
                                      • Mąkę przesiać, aby się napowietrzyła. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać i powoli dodawać do płynnej masy, tak, aby całość się dobrze połączyła.
                                        • Masę wlać do foremki 20x30 cm. Piec około 30 minut do suchego patyczka. Upieczony wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa plastry.
                                          • Serek mascarpone i śmietankę chłodzić przez całą noc. Składniki wymieszać w wysokim naczyniu. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny, cukier puder i cukier wanilinowy.
                                            • Całość ubijać, aż masa stanie się puszysta. Pod koniec dodać proszek usztywniający do bitej śmietany.
                                              • Na dolną część ciasta wyłożyć krem.
                                                • Owoce pokroić w drobne cząstki i posypać śmietanę.
                                                  • Pozostałą część ciasta rozkruszyć i posypać po wierzchu.

                                                    Fit leśny mech - przepis krok po kroku

                                                    Składniki na biszkopt:

                                                    • 4 jajka,
                                                      • 100 g szpinaku,
                                                        • 70 g erytrytolu,
                                                          • aromat cytrynowy,
                                                            • 100 g mąki pszennej,
                                                              • 10 g oleju rzepakowego.

                                                                Składniki na krem:

                                                                • 360 g serka, np. philadelphia light,
                                                                  • sok z połowy cytryny i słodzik do smaku.

                                                                    Ulubione owoce do posypania ciasta, np. kiwi, truskawki, borówki itd.

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    1. Białka oddziel od żółtek i ubij na puszystą pianę.
                                                                      1. Resztę składników zblenduj na jednolitą masę, dodaj białka i wymieszaj.
                                                                        1. Masę wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
                                                                          1. Biszkopt piecz 20-35minut w 180°C (do suchego patyczka).
                                                                            1. Serek z sokiem z cytryny razem wymieszaj. Odkrój górę biszkoptu i pokrusz rękoma. Ciasto przełóż kremem, krem posyp rozkruszonym ciastem. Na wierzchu układaj owoce.

                                                                              Ciasto kroić na 9 kawałków. Jeden ma około 150 kalorii.

                                                                              Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                                                                              Zobacz także:

                                                                              Autor: Teofila Siewko

                                                                              Źródło: Kwestia smaku

                                                                              Źródło zdjęcia głównego: kuba61/Getty Images

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości