Jagodowy chłodnik na słodko z syropem z czarnego bzu. Jak go przyrządzić?
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Mateusz Zielonka
Chłodnik jagodowy
Wojciech Olkuśnik/East News
Sezon na jagody zaczyna się w lipcu. Są one jednym z najbogatszych źródeł witamin. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przyrządził w kuchni Dzień Dobry Wakacje chłodnik jagodowy swojej babci. Sprawdź, jak przygotować to niesamowite danie, idealne na słodki obiad lub deser.
Chłodnik jagodowy babci - przepis krok po kroku
Składniki:
- jagody 0.5 kg,
- woda,
- syrop z kwiatów czarnego bzu,
- limonka 1 szt.,
- makaron ryżowy gruby,
- kasza pęczak pół szklanki,
- kilka truskawek 10 szt.,
- mięta pęczek,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania babcinego chłodnika jagodowego
- 1Kasze pęczak ugotować w osolonej wodzie.
- 2W garnku zagotuj umieść umyte jagody i zalej 2 szklankami wody. Zacznij gotować, gdy mikstura zacznie wrzeć ściągnij z ognia. Zmiksuj jagody z woda i dodaj syrop z bzu, około 60 ml, Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj małą szczyptę soli.
- 3Odstawiam do lodówki.
- 4Ugotowany pęczak osuszam i prażę w rozgrzanym oleju. Odstawiam kasze na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
- 5Na talerz umieszczam ugotowany makaron ryżowy.
- 6Delikatnie dodaje chłodnik jagodowy. Kroje kilka truskawek układam na makaronie, siekam miętę i posypuje nią zupę wraz z prażoną kaszą pęczak.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości