Jagodowy chłodnik na słodko z syropem z czarnego bzu. Jak go przyrządzić?

Wszystko o chłodnikach
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na jagody zaczyna się w lipcu. Są one jednym z najbogatszych źródeł witamin. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przyrządził w kuchni Dzień Dobry Wakacje chłodnik jagodowy swojej babci. Sprawdź, jak przygotować to niesamowite danie, idealne na słodki obiad lub deser. 

Chłodnik jagodowy babci - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jagody 0.5 kg,
    • woda,
      • syrop z kwiatów czarnego bzu,
        • limonka 1 szt.,
          • makaron ryżowy gruby,
            • kasza pęczak pół szklanki,
              • kilka truskawek 10 szt.,
                • mięta pęczek,
                  • szczypta soli.

                    Jak zrobić chłodnik jagodowy babci?

                    1. Kasze pęczak ugotować w osolonej wodzie.
                      1. W garnku zagotuj umieść umyte jagody i zalej 2 szklankami wody. Zacznij gotować, gdy mikstura zacznie wrzeć ściągnij z ognia. Zmiksuj jagody z woda i dodaj syrop z bzu, około 60 ml, Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj małą szczyptę soli.
                        1. Odstawiam do lodówki.
                          1. Ugotowany pęczak osuszam i prażę w rozgrzanym oleju. Odstawiam kasze na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
                            1. Na talerz umieszczam ugotowany makaron ryżowy.
                              1. Delikatnie dodaje chłodnik jagodowy. Kroje kilka truskawek układam na makaronie, siekam miętę i posypuje nią zupę wraz z prażoną kaszą pęczak.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Mateusz Zielonka

                                Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości