Przepisy kulinarne

Jagodowy chłodnik na słodko z syropem z czarnego bzu. Jak go przyrządzić?

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Mateusz Zielonka

Sezon na jagody zaczyna się w lipcu. Są one jednym z najbogatszych źródeł witamin. Z tej okazji Mateusz Zielonka, zwycięzca 6. edycji programu MasterChef, przyrządził w kuchni Dzień Dobry Wakacje chłodnik jagodowy swojej babci. Sprawdź, jak przygotować to niesamowite danie, idealne na słodki obiad lub deser. 

Chłodnik jagodowy babci - przepis krok po kroku

Składniki:

  • jagody 0.5 kg,
  • woda,
  • syrop z kwiatów czarnego bzu,
  • limonka 1 szt.,
  • makaron ryżowy gruby,
  • kasza pęczak pół szklanki,
  • kilka truskawek 10 szt.,
  • mięta pęczek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania babcinego chłodnika jagodowego

  1. 1Kasze pęczak ugotować w osolonej wodzie.
  2. 2W garnku zagotuj umieść umyte jagody i zalej 2 szklankami wody. Zacznij gotować, gdy mikstura zacznie wrzeć ściągnij z ognia. Zmiksuj jagody z woda i dodaj syrop z bzu, około 60 ml, Wyciśnij sok z jednej limonki i dodaj małą szczyptę soli.
  3. 3Odstawiam do lodówki.
  4. 4Ugotowany pęczak osuszam i prażę w rozgrzanym oleju. Odstawiam kasze na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
  5. 5Na talerz umieszczam ugotowany makaron ryżowy.
  6. 6Delikatnie dodaje chłodnik jagodowy. Kroje kilka truskawek układam na makaronie, siekam miętę i posypuje nią zupę wraz z prażoną kaszą pęczak.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Mateusz Zielonka

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

Pozostałe wiadomości