Agrest - dlaczego warto jeść?
Agrest jest owocem bardzo zdrowym, zawierającym mnóstwo witamin. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminy z grupy B, jak i P. Najbardziej jednak jest bogaty w witaminę A. Owoc ten doskonale wpływa na oczy, ze względu na obecność luteiny. Zapobiega ona chorobom przewlekłym oczu. Agrest ma w sobie również sporo minerałów takich jak: żelazo, magnez, fosfor, sód i wapń. Ich działanie przynosi wiele korzyści organizmowi, np. kojąco wpływa na układ trawienny, chroni przed anemią czy obniża cholesterol we krwi. Dojrzałe owoce agrestu mają też w sobie serotoninę, która działa przeciwnowotworowo.
Uprawa agrestu najlepiej sprawdzi się w miejscach ciepłych, z odpowiednią ilością słońca. Owoc ten dobrze rozwija się w glebach raczej piaszczystych, żyznych i zawierających próchnicę, jak i inne składniki odżywcze. Idealny odczyn ziemi pod uprawę agrestu to: pH 6,2-6,7.
Agrest - ile kosztuje w 2024 r.?
Sezon na agrest w Polsce zaczyna się w czerwcu i może trwać nawet do początku września. Internauci podjęli dyskusję na temat ceny owocu. Wybierając się na zakupy, można się zdziwić.
- Polski Agrest. W polskim sklepie. Kosztuje 37,76 złotych za kilogram. W skupie rolnik aktualnie dostaje za dostarczony własnym transportem 1 kilogram agrestu około 2 złote! To MNIEJ NIŻ 5% CENY, którą na końcu płaci konsument w swoim sklepie! Marża przetwórcy, dystrybutora i sklepu, podatki, opłaty stanowią więc ponad 95% ceny produktu. Czy to nie jest chora sytuacja? - zastanawia się jeden z blogerów na platformie Threads.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Domowa nalewka z agrestu - wyborny trunek dla miłośników owoców sezonowych. Jak ją przygotować?
- Rey rozsmakował się w agreście
- Agrest – właściwości, uprawa, przycinanie i rozmnażanie
Autor: Oskar Netkowski
Źródło zdjęcia głównego: Alter_photo/Getty Images