Sok owocowy to produkt otrzymywany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych, schłodzonych lub zamrożonych owoców, jednego lub większej liczby gatunków. Musi zawierać 100 proc. wsadu, natomiast nie powinien mieć w składzie cukru, sztucznych barwników i aromatów. Sok nie może być również konserwowany chemicznie, a jego trwałość przedłuża się dzięki pasteryzacji. Powinien posiadać barwę, smak i zapach charakterystyczne dla soku z owoców i warzywa, z których wyrób jest wytwarzany.
>>> Zobacz także:
- Frutarianizm. Dieta oparta tylko na owocach. Czy na pewno jest zdrowa?
- Burak dobry na wszystko! Dlaczego warto pić sok buraka? Zobacz proste przepisy!
- Naturalne napary wzmacniające odporność
Nektar natomiast zawiera od 25 proc. do 100 proc. wsadu owocowego. Oprócz soku, w jego skład wchodzi woda, cukier lub inne substancje słodzące, na przykład miód. Nektar produkuje się z owoców, których zbyt cierpki, kwaśny lub słodki smak powoduje, że sok byłby po prostu niesmaczny - na przykład z aronii czy czarnej porzeczki lub za słodki i gęsty, na przykład z bananów.
Aby sprawdzić, czy Polacy potrafią odróżnić sok od nektaru, przygotowaliśmy sondę. Do kubeczków z czarnym X wlaliśmy nektar, a do nieoznaczonych - sok. Osoba sondowana otrzymywała do wypróbowania oba produkty i miała wskazać, w którym kubku jest nektar, a w którym sok. Niestety niektórych kubki smakowe zawiodły.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN