Kotlety z całego świata według Szymona Czerwińskiego

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński
Źródło: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN
Kotlety są znane w wielu krajach świata i można je przyrządzić na wiele sposób. Szymon Czerwiński pokazuje w naszej kuchni, jak zrobić kotlety vege, kotlety ziemniaczane, bifteki z fetą i grecką sałatką oraz kotlety drobiowe z camembertem. Poznaj niezwykłe przepisy.

Kotlety vege

Składniki na kotlety vege:

  • 300g ugotowanej kaszy jaglanej
    • 300g cieciorki
      • 1 kapusta czerwona
        • 1 cebula biała oraz czerwona
          • 1 czosnek
            • 1 jajko
              • bułka tarta
                • łyżka pasty tahini
                  • olej kokosowy
                    • ½ szklanki płatków owsianych
                      • 200g pieczarek
                        • 1 marchew
                          • 1 cytryna
                            • 1 pomarańcza
                              • sól, pieprz, kmin, zioła prowansalskie, wędzona słodka papryka, cząber
                                • pęczek kolendry oraz pietruszki

                                  Jak przyrządzić kotlety vege:

                                  Oddzielnie zblenduj cieciorkę, następnie kaszę jaglaną. W tym czasie na patelni rozgrzej olej kokosowy. Pokrój białą cebulę w kostkę, czosnek, pieczarki. Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię i podsmaż. 

                                  Zetrzyj marchewkę, poszatkuj czerwoną kapustę. Dodaj odrobinę cukru i odstaw na chwilę, aby się przegryzła. 

                                  Usmażone warzywa z patelni zblenduj i dodaj do miski z cieciorką i kaszą jaglaną. Dodaj pastę tahini, cząber, kumin, zioła prowansalskie, paprykę czerwoną wędzoną, natkę z pietruszki, zblendowane płatki owsiane, sól i pieprz oraz jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

                                  Uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej i smaż je na odrobinie oleju kokosowego. 

                                  Do kapusty dodaj sok z cytryny, sok z pomarańczy, kolendrę, czerwoną cebulę, pieprz, sól oraz oliwę z oliwek. Całość wymieszaj. 

                                  Bifteki z fetą i grecką sałatką

                                  Składniki na bifteki z fetą:

                                  • 500 g mięsa mielonego wołowego 
                                    • 2 ząbki czosnku 
                                      • 1 pęczek mięty 
                                        • 1 duża biała cebula 
                                          • 1 łyżeczka suszonego oregano 
                                            • 1 łyżeczka suszonej bazylii 
                                              • 2 łyżeczki bułki tartej 
                                                • 150 gram suchej fety 
                                                  • 1 jajko 
                                                    • 100 ml oliwy z oliwek 
                                                      • 1 bagietka pszenna 
                                                        • Sól i pieprz 

                                                          Sałatka grecka

                                                          Składniki na sałatkę grecką:

                                                          • 2 pomidory
                                                            • 4 ogórki zielone
                                                              • 1 czerwona cebula
                                                                • 100 g czarnych oliwek
                                                                  • 100 g zielonych dużych oliwek 
                                                                    • 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
                                                                      • 4 łyżeczki suszonego oregano
                                                                        • 4 łyżki oliwy extra vergine
                                                                          • świeżo zmielony pieprz

                                                                            Jak przyrządzić bifteki z fetą:

                                                                            Mięso mielone przełóż do miski, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę, poszatkowaną miętę, przeciśnięty przez prasę czosnek, oregano, bazylię, jajko oraz bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość połącz ze sobą poprzez bardzo dokładne wyrabianie. 

                                                                            Ser feta pokój na 7 równych części i osusz za pomocą ręczników papierowych. Każdą porcję mięsa rozpłaszczyć w dłoniach, na środku umieścić kawałek sera i całość zlepić, formując podłużne kotleciki. 

                                                                            Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron. Przełóż patelnię do pieca na 15 minut przy temperaturze 180 st. C. Serwuj z sałatką Grecką.

                                                                            Kotlety ziemniaczane

                                                                            Składniki na kotlety ziemniaczane:

                                                                            • 500 g ugotowanych ziemniaków Typ C 
                                                                              • 300 g ser twarogowy półtłusty 
                                                                                • 1 łyżeczka kurkumy
                                                                                  • 1 łyżka posiekanego koperku
                                                                                    • 3 jajka „0”
                                                                                      • 1 cebula duża 
                                                                                        • Pieprz i sól 
                                                                                          • Olej do smażenia
                                                                                            • Bułka tarta 

                                                                                              Jak przyrządzić kotlety ziemniaczane:

                                                                                              Cebulę drobno siekamy i przesmażamy na oleju, do chwili, aż będzie karmelizowana. Zostawiamy do ostygnięcia.

                                                                                              Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki i za pomocą tłuczka rozdrabniamy. Dodajemy twaróg, jajka, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. 

                                                                                              Wilgotnymi rękami formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. 

                                                                                              Składniki na sos pieczarkowy:

                                                                                              • 500 g pieczarek
                                                                                                • 1 duża cebula
                                                                                                  • 3 ząbki czosnku
                                                                                                    • 1 łyżka oleju
                                                                                                      • 200 szklanki śmietanki 30% 
                                                                                                        • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                                                                                                          • sól i pieprz

                                                                                                            Pieczarki umyj, a następnie osusz ręcznikiem. Pokrój na ćwiartki. Cebulę poszatkuj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez prasę. Na rozgrzanym oleju przesmaż przesmaż cebulę razem z czosnkiem, następnie dodaj pieczarki.

                                                                                                            Smaż, aż cała woda zostanie odparowana. Dodaj natkę pietruszki o śmietankę. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Pamiętaj, aby mieszać. 

                                                                                                            Kotlet drobiowy z camembertem

                                                                                                            Składniki na kotlet drobiowy z camembertem:

                                                                                                            • 2 duże piersi z kurczaka 
                                                                                                              • 2 ząbki czosnku 
                                                                                                                • 200 g sera typu camembert 
                                                                                                                  • 200 g sera pleśniowego 
                                                                                                                    • 1 łyżeczka świeżego tymianku 
                                                                                                                      • 100 g bułka tarta 
                                                                                                                        • 100 g orzechy włoskie 
                                                                                                                          • 100 g orzechy laskowe
                                                                                                                            • 2 jajka „0” 
                                                                                                                              • 200 g olej do smażenia 
                                                                                                                                • 4 duże ziemniaki 
                                                                                                                                  • 1 pęczek koperku 
                                                                                                                                    • Sól i pieprz 

                                                                                                                                      Jak przyrządzić kotlet drobiowy z camembertem: 

                                                                                                                                      Piersi kurczaka umyj, a następnie osusz. Oczyść z błon i białych narośli. Oddziel pierś od polędwiczki. Rozetnij mięso piesi na pół i delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz solą i pieprzem oraz posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez prasę. 

                                                                                                                                      Na jednej połowie ułóż sery i przykryj drugą połową. Następnie obtocz w rozbełtanym jajku oraz mieszance bułki tartej z siekanymi orzechami. Smaż na rozgrzanym oleju, aż mięso będzie gotowe. 

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                                      Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Karolina Kalatzi/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości