11. edycja programu MasterChef - kto wygrał
7 lat temu Kuba Tomaszczyk dotarł do finału MasterChefa Juniora, a teraz świętuje wygraną w 11. edycji seniorskiej wersji programu. Jak przyznał, tym razem towarzyszące mu emocje były znacznie większe. - Jako dzieciak nie analizowałem niczego, po prostu show must go on (tł.: przedstawienie musi trwać), ale jak jestem starszy, to było kompletnie inaczej. Fajny jest taki powrót, ale czułem presję - stwierdził Kuba.
Szczególne emocje odczuwał podczas finału. - Oczekiwanie na wynik to jest masakra. (...) Było mi zimno, ciepło, miałem dreszcze od góry do dołu. Ciężkie jest to do opisania - powiedział 19-latek.
Okazało się, że zwycięzca 11. edycji MasterChefa miał swojego ulubionego jurora show. - Uwielbiam szefa Michela (Morana - przyp. red.). Szef Michel to człowiek o złotym sercu. Zawsze pomoże, zawsze da jaką dobrą radę, natomiast kogo się najbardziej bałem? No wiadomo, pani Magda (Gessler - przyp. red.) jest bardzo mocną postacią. Jak jej coś nie pasuje, to nie owija w bawełnę i od razu mówi - stwierdził Kuba.
Nastolatek ma też sprecyzowane plany na najbliższe lata. - Póki co nie chcę być typowym kucharzem, bo nie mam jeszcze doświadczenia. Muszę się uczyć i jakoś działać. Na razie będę się dzielił z młodymi moją wiedzą i będę inspirował resztę, żeby spełniała marzenia - powiedział.
19-latek choć jeszcze nie napisał matury, to dzięki zwycięstwu w kulinarnym show TVN już wydał pierwszą książkę. - To jest zwieńczenie moich marzeń wieloletnich (...). Coś pięknego. Są tam w miarę proste przepisy, które każdy będzie mógł zrobić - przyznał Kuba.
Przepis na grzanki z pastą z fig i koziego sera
Przed rozmową Kuba przygotował dla prowadzących Dzień Dobry TVN grzanki z pastą z fig i koziego sera. Przepis na to danie znajduje się w jego książce kulinarnej.
Składniki na grzanki z pastą z fig i koziego sera:
- 100 g sera koziego
- 100 g suszonych fig
- pęczek szczypiorku
- 200 g mascarpone
- 150 ml octu balsamicznego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Szczypiorek drobno kroimy.
- W misce mieszamy mascarpone, kozi ser i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki.
- Do rondelka wlewamy ocet balsamiczny i redukujemy, aby uzyskać gęsty syrop.
- Figi kroimy w większą kostkę i mieszamy z syropem octowym.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Tymi daniami zachwycisz swoich gości! Oto najlepsze przepisy z 9. edycji MasterChefa
- Sałatka, zupa i deser, czyli jesienne dania uczestniczek programu MasterChef Junior
- Zimowe dania finalistów MasterChefa. Plov, wegańskie leczo i zupa cebulowa
Autor: Izabela Dorf
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News