W sieci od pewnego czasu krąży wiele informacji na temat zakazu mammografii w Szwajcarii. Dezinformacyjna plotka opiera się na trzech narracjach, które mówią o szkodliwości badania. Jaka jest prawda? Eksperci ujawniają.
Problem dopalaczy powraca. Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego, w ubiegłym roku liczba zatruć tymi substancjami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu do 2023 roku.
Świeże pieczywo to jeden z produktów, którym z chęcią zajadamy w ciągu dnia. Jak je wybierać, by unikać ukrytych konserwantów i polepszaczy. Czy bułki faktycznie są gorsze od chleba? O tym opowiedziała nam Ula Somow, dietetyczka.
Kolejne badania podkreślają potencjalne korzyści płynące ze spożywania jogurtu. Jak się okazuje, ma on szczególnie znaczenie w kontekście redukcji ryzyka niektórych rodzajów nowotworów, zwłaszcza raka jelita grubego.
Czas oczekiwania na leczenie może mieć kluczowe znaczenie dla zdrowia. O tym jak znaleźć szpitale bez kolejki oraz o swobodach i ograniczeniach pacjenta w tym zakresie opowiedziała Anna Białk-Wolf, prezeska Instytutu Badań i Rozwoju Turystyki Medycznej.