Krem z buraka z malinami i rozmarynem
Składniki:
1 kg buraków
1 l bulionu warzywnego
kilka gałązek tymianku
2 pieczone jabłka
70 g malin
250 g ricotty
Przygotowanie:
Buraki zawiń w folię i włóż na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po tym czasie obierz je ze skórki, pokrój, umieść w wysokim naczyniu, dodaj bulion, jabłka, maliny, tymianek, sól, pieprz. Zmiksuj na gładki krem. Podgrzej, przelej do miseczek a tuż przed podaniem dodaj pokruszoną ricottę.
Pstrąg z chili i imbirem
Składniki:
2 pstrągi
2 małe papryczki chili
kawałek imbiru (3 cm)
garść świeżej kolendry
garść pietruszki
1 ząbek czosnku
0,5 cytryny
4 łyżki sosu sojowego
+
12 mini marchewek
8 mini cukinii
kiść pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Chili, imbir i czosnek posiekaj, wymieszaj z ziołami, napełnij taką mieszanką brzuchy pstrągów, dodaj ćwiartki cytryny. Rybę przełóż na kawałek folii aluminiowej, polej sosem sojowym, dodaj pokrojone warzywa, zawiń brzegi folii. Piecz 20-25 min. w 180 st. C.
Ciasto czekoladowe z serem pleśniowym
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
60 g cukru
50 g masła
15 g mąki
2 jajka
30 g sera gorgonzoli
Przygotowanie:
Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej, ostudź. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj czekoladę i mąkę. Foremki wysmaruj masłem i obsyp kakao, wypełnij je do połowy, do każdej foremki dodaj odrobinę gorgonzoli, przykryj masą. Piecz 9-10 min. w 190 st. C.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN