powrót do listy

Pyszne bezy!

Kuchnia
poniedziałek, 28 stycznia 2013
Beziki idealne Dzień Dobry TVN
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN bezowe szaleństwo! Anna Starmach postanowiła osłodzić nam początek tygodnia i przygotowała kilka pysznych deserów!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

 

 

Beza Pavlova z wiśniami

Składniki:
Beza:
300 g drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
6 białek
Dodatki:
1 łyżeczka cukru waniliowego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g serka mascarpone
300 g mrożonych wiśni
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny, sól i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, uformuj z piany okrąg. Wstaw do piekarnika o temperaturze 170 stopni ale po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 150 i piecz przez około 90 minut. Studź w uchylonym piekarniku. Wiśnie przełóż do rondla razem z 2 łyżkami cukru, podgrzewaj aż puszczą sok, wtedy odlej odrobinę soku do szklanki dodaj do niego mąkę ziemniaczaną, sok przelej do wiśni, wymieszaj i podgrzewaj aż całość zgęstnieje. Wiśniowy kisiel ostudź. Śmietankę ubij z mascarpone i 1 łyżką cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Ostudzoną bezę pokryj kremem śmietanowym i wiśniami!

Beziki idealne

Składniki:
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
280 g drobnego cukru
szczypta soli
4 białka

Przygotowanie:
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, sól. Pianę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką „gwiazdką”, na blasze z papierem do pieczenia formuj malutkie beziki, wstaw do piekarnika o temperaturze 140 stopni na około 40 minut.

Deser bezowy

Składniki:
2 łyżeczki cukru waniliowego
400 g mrożonych truskawek
300 ml śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
12 małych bezików
3 łyżki cukru
świeża mięta

Przygotowanie:
Truskawki przesyp do rondla, dodaj cukier i podgrzewaj aż owoce zmiękną. Wtedy zmiksuj całość blenderem. Beziki pokrusz. Śmietankę ubij, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier waniliowy. Na dno głębokich szklanek połóż warstwę pokruszonych bezików, przykryj je sosem truskawkowym, pokryj go bitą śmietaną, udekoruj bezikami i świeżą miętą.

Tarta jabłkowa z bezą

Składniki:
Ciasto:
szczypta soli
120 g masła
160 g mąki
40 g cukru
1 jajko
Farsz:
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
6 jabłek
Beza:
100 g cukru
3 białka

Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj, zlep je w kulkę i schowaj do lodówki na 30 minut. Jabłka obierz i pokrój w kostkę, wrzuć je na patelnie razem z cukrem, masłem, sokiem z cytryny i cynamonem, smaż około 10 minut. Ciasto rozwałkuj i przełóż do głębokiej formy na tartę. Ciasto pokryj papierem do pieczenia, wysyp na niego groch lub ryż i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 10 minut. Po 10 minutach ściągnij obciążenie i piecz przez kolejne 10 minut. Białka ubij na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Wyciągnij tarte z pieca, ciasto pokryj jabłkami, wyłóż na nie bezę i wstaw do piekarnika na 25-30 minut.

Źródło: Dzień Dobry TVN | autor:

6 Komentarzy

Dodaj komentarz do artykułu
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Gość629,

beza wyszła świetna... teraz czas na wykończenie, zmodyfikuje trochę przepis i zamiast kremu z mascarpone, zrobię krem na bazie domowego budyniu.. ;)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0+
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0-
      • Zgłoś naruszenie
      Gość724,

      ja zrobiłam beziki dokładnie jak w przepisie i było idealnie ubite białko do momentu jak dodany został sok z cytryny. Dodałam wszystko wg kolejności, dokładnie tyle ile w przepisie i piana stała się wodnista i za nic nie chciała się ubić. Zmarnowany czas i pieniądze.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0+
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0-
          • Zgłoś naruszenie
          Gość256,

          Beziki wyszły idealne.Pyszne i chrupiące. Zrobiłam 3 blaszki w termoobiegu.Pycha!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0+
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0-
              • Zgłoś naruszenie
              Gość910,

              Przed chwilą wyjęłam beziki z piekarnika, wyszły bajeczne !! Super przepis.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0+
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0-
                  • Zgłoś naruszenie
                  Gość545,

                  Robiłam z przepisu Ani beziki,wyszły idealnie,chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.Polecam.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0+
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0-
                      • Zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Gorące tematy >

                      "Kopia zapasowa" Puszczy Białowieskiej

                      Największa bitwa w dziejach Białegostoku

                      Terroryzm. Czy możemy czuć się bezpieczni?

                      Robert Korzeniowski i Anna Dec zbierają kilometry

                      tvnpix