Kabab wołowy – jak powstaje i co zawiera?
W dzisiejszych czasach śmiało możemy powiedzieć, że kebab jest polskim daniem narodowym. Polacy uwielbiają jeść fast foody w budkach w mieście, a z roku na rok przybywa nowych lokali. Niestety do końca nie jesteśmy świadomi tego, co jemy. Reporter Uwagi! postanowił zgłębić temat mięsa podawanego w kultowej bułce z sosem. Jak się okazało, w mięsie wołowym znalazły się również inne składniki jak np. mięso z kurczaka albo bułka tarta, ulepszacze smaku i konserwanty. Produkt ten niczym nie różnił się więc od parówkowej mielonki, w której znaleźć możemy różne niespodzianki.
- W tym kebabie może być 60 procent mięsa. Reszta to bułka tarta. Można to rozpoznać. Przede wszystkim patrzymy, czy w lokalu wisi mięso, czy produkt o strukturze mielonki – powiedział Mariusz Zieliński.
Należy jednak podkreślić, że nie wszystkie miejsca serwują złe mięso. Można znaleźć naprawdę dobrej jakości produkt. Uwagę należy zwrócić przede wszystkim na jego kolor i strukturę.
- Zdradzę wam sekret, że jeżeli kawki mięsa się zwijają, to znaczy, że w środku jest bułka tarta. Jeżeli jemy steka, jest ciemny. Jeżeli to mięso będzie jasne, to oznacza, że jest tam dodatek kurczaka albo indyka - dodał dziennikarz.
Wielki test warszawskich kebabów
Do reportażu autor zaprosił polskiego youtubera, który testuje kebaby w Polsce i ma dużą wiedzę na temat rodzajów mięsa. Jak się okazało, na trzy próby tylko w jednym miejscu podano 100% wołowinę.
- Przetestowaliśmy 3 kebaby, dwie to były kule mocy (mielonka), jeden to prawdziwe mięso. Czekamy teraz na wyniki badań. Oddaliśmy mięso do badania DNA. Ja się spodziewam, co tam będzie. W Polsce dostajemy w bułce dużo sosów, żeby zabić smak tego, co jest w tej kuli mocy. Po drugie te sosy są kaloryczne i to jest zagrożenie – podkreślił gość Dzień Dobry TVN.
Więcej ciekawostek o mięsie w kebabach dowiecie się już dziś w programie Uwaga! TVN o godzinie 19:45 na antenie TVN.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Zatruła się jadem kiełbasianym po zjedzeniu popularnego sosu. "Nie mogłam się ruszać"
- Zakaziła się groźną bakterią po zjedzeniu ryby. Amputowano jej wszystkie kończyny
- Czy wciąż lubimy kupować na bazarku? "Jest duża różnica"
Autor: Nastazja Bloch
Reporter: Mariusz Zieliński
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News