Savoir vivre podczas zabawy karnawałowej. Ile razy można tańczyć z tą samą osobą?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jak zachować się przy stole?
Jak zachować się przy stole?
Podstawy sztućcowego savoir vivre
Podstawy sztućcowego savoir vivre
Skarpetkowy savoir-vivre
Skarpetkowy savoir-vivre
W jakiej formie składać życzenia bożonarodzeniowe?
W jakiej formie składać życzenia bożonarodzeniowe?
Wakacyjny savoir-vivre
Wakacyjny savoir-vivre
Naszedł karnawał, czas zabawy, tańców i przyjęć. Przez ponad miesiąc będziemy mieli okazję bawić się w gronie przyjaciół. W tym czasie warto przypomnieć sobie podstawowe zasady savoir-vivre. Jak się witać, jak dobierać dodatki do kreacji oraz czego nie robić przy stole? O tym opowiedziała Aleksandra Pakuła, trener etykiety.

Savoir-vivre na karnawałowym spotkaniu

Karnawał to nie tylko huczne imprezy, ale także spotkania przy stole. Jak już od początku nie popełnić błędów i zachowywać się zgodnie z etykietą? Aleksandra Paukuła zdradziła nam sposób na perfekcyjne powitanie. Idealny i elegancki uścisk dłoni powinien być serdeczny, śmiały i niezbyt długi. Przede wszystkim warto zacząć od tego, że rękę pierwszą wyciąga gospodyni lub gospodarz. Jeżeli w na spotkanie przychodzi para, pierwszeństwo ma kobieta.

Co z butami? Czy w gości obowiązkowo je zdejmujemy po wejściu do mieszkania? A może to gospodarz powinien wyznaczyć zasady panujące w domu? Jak przyznaje ekspertka, nie wypada prosić gości o to, by zdejmowali element stroju. Z drugiej strony osoba zaproszona powinna zadbać o to, aby nie przychodzić w brudnym obuwiu i nie sprawiać problemu.

Gdy gospodarz zaprosi gości do stołu, ci zasiadają. Panie z pewnością mają ze sobą torebkę. Co z nią zrobić? - Kładziemy ją na kolana bądź między placami a oparciem krzesła. Duża torebka byłaby pod krzesłem. Nigdy nie kładziemy na stole telefonu ani okularów przeciwsłonecznych

Zasady przy stole

Pierwsze i kluczowe zagadnienie dotyczy zasady sadzania gości. Jak się okazuje, w tym przypadku warto kierować się trzema zasadami: prawej ręki, alternacji i precedencji. Po pierwsze, najbardziej zaszczytnym miejscem jest to po prawej stronie od gospodarza lub gospodyni. Z tej strony sadzamy zatem najważniejszych gości. Zasada alternacji oznacza, że goście powinni być sadzani naprzemiennie: kobieta - mężczyzna, a małżonkowie nie powinni siedzieć obok siebie. Zasada precedencji, to zasada pierwszeństwa, wskazuje, że goście rozsadzani są w kolejności od najważniejszych do najmniej ważnych. Gdy każdy zajmuje już swoje miejsce, pora na toast. Pierwszy z nich wznosi organizator.

Sztućce i serwetki to również nic trudnego. Serwetkę zawsze kładziemy na kolana. Natomiast sztućce podczas przerwy w posiłku odkładamy tak, aby wskazywały godzinę 16:40. Gdy kończymy posiłek, odkładamy sztućce w taki sposób, by wskazywały godzinę 16:20. 

Pijąc herbatę, pilnujemy, aby najmniejszy palec nie odrywał się od filiżanki, natomiast kieliszek do wina zawsze trzymamy za nóżkę.

Po jedzeniu czas na tańce. Pierwszy proponuje je gospodarz. - Nie tańczymy cały czas z jedną osobą. Maksymalnie dwa tańce z tą samą kobietą. Mężczyzna wstaje, zapina marynarkę i podając rękę, prosi do tańca. Po zakończeniu tańca mężczyzna dziękuje, ale nigdy nie zostawia kobiety samej na parkiecie - powiedziała ekspertka.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz na platformie Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Nastazja Bloch

Źródło zdjęcia głównego: wundervisuals/GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości