Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Śniadanie dla 2 osób
Składniki:
100 g kaszy gryczanej palonej
szczypta soli kamiennej lub morskiej
4 płaskie łyżki pestek słonecznika
1 średnia biała cebula
2 ząbki czosnku
150 g boczniaków
¼ szklanki wody
2 łyżeczki sosu sojowego
3 płaskie łyżki oliwy z oliwek
mały pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną gotujemy w podwójnej ilości wody z odrobiną soli ( powinna ugotować się na sypko, być miękka, ale nie rozpadać się). Słonecznika prażymy na suchej patelni, aż się lekko przyrumieni i wsypujemy do ugotowanej kaszy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy razem z drobno poszatkowanym czosnkiem na rozgrzaną oliwę z oliwek. Chwilę mieszamy i dodajemy wodę. Dusimy pod pokrywką 3-5 minut i następnie dodajemy pokrojonego w cienkie paseczki boczniaka. Dusimy pod pokrywką ok. 10 minut. Ugotowaną kaszę mieszamy delikatnie z boczniakiem i cebulą. Całość posypujemy drobno poszatkowanym szczypiorkiem.
Drugie śniadanie dla 2 osób
Składniki:
4 kromki razowego chleba
ząbek czosnku
sałatka:
100 g roszponki średniego ogórka
½ dojrzałego awokado
100 g zielonego mrożonego groszku
2 płaskie łyżki suszonej żurawiny
2 płaskie łyżki sezamu
dressing:
sok z ½ cytryny
łyżeczka musztardy sarepskiej
2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kromki chleba podpiekamy z jednej strony na suchej patelni. Przypieczoną stronę nacieramy ząbkiem czosnku. Ogórka kroimy w cienkie paseczki ( najlepiej julienne), awokado w kostkę, groszek gotujemy w małej ilości wody 3-4 minuty, a następnie odsączamy, sezam prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki sałaty mieszamy delikatnie i polewamy dressingiem ( wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy).
Obiad dla 2 osób
Składniki:
2 kromki chleba razowego
4 średnie ziemniaki
1 średnia cukinia
szklanka liści szpinaku
½ małego brokuła
2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
100 g cieciorki z puszki
płaska łyżeczka kminu rzymskiego
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
szczypta soli kamiennej lub morskiej
2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w misce w oliwie. Pieczemy w piekarniku pod pokrywką aż staną się miękkie ( ok 30 minut). Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę, żeby się przypiekły. Na suchej patelni podprażamy kmin, aż zacznie strzelać. Szpinak sparzamy wrzątkiem. Upieczone warzywa mieszamy w misce z uprażonym kminem, siemieniem lnianym, odrobiną soli, jogurtem, szpinakiem i cieciorką Podajemy z podpieczonymi na suchej patelni kromkami chleba.
Kolacja dla 2 osób
Składniki:
150 g makaronu razowego spaghetti
2 ząbki czosnku
200 g pomidorów z puszki
½ małego bakłażana
2 małe szalotki
2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
50 g tartego parmezanu
szczypta soli kamiennej lub morskiej
pęczek pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni na rozgrzaną oliwę wrzucamy dwa drobno poszatkowane ząbki czosnku, chwilę mieszamy i dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotki. Dusimy pod pokrywką 5-7 minut i dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana. Znowu dusimy pod pokrywka na małym ogniu, aż bakłażan stanie się miękki ( co chwilę mieszamy, żeby cebula nie zaczęła się przypalać). Następnie dorzucamy pomidory z puszki i solimy. Całość mieszamy delikatnie z ugotowanym makaronem i posypujemy startym parmezanem i poszatkowaną natką pietruszki.
Deser i Przekąski
Znakomitym i lekkim deserem będą uduszone jabłka z rodzynkami i cynamonem. Pomiędzy posiłkami można chrupać pokrojoną w cienkie paseczki marchewkę, paprykę lub orzechy i pestki, tylko w małych ilościach.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN