W makaronowej kuchni: penne z dynią i grzybami

Penne z dynią i grzybami
Penne z dynią i grzybami
Ania Starmach udowodniła, że jest również mistrzynią w wykonywaniu dań z makaronów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: penne z dynią i grzybami, kokardki z gruszką i kurczakiem, wstążki z łososiem i cukinią i świdry z kaczką i warzywami. Pychota!

Penne z dynią i grzybami

Składniki:

300 g makaronu penne

200 g dyni - zwykłej

100 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych)

świeża szałwia

oliwa z oliwek

mała cebula – zwykła

100 ml śmietanki kremówki

30 g tartego parmezanu

Przygotowanie:

Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dodajemy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.

Kokardki z gruszką i kurczakiem

Składniki:

300 g makaronu kokardki

200 g piersi z kurczaka

2 gruszki

50 g sera gorgonzola

2 łyżki mascarpone

świeży tymianek

oliwa z oliwek

łyżka miodu

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gruszki kroimy w drobną kostkę, karmelizujemy na patelni, dodając miód, dodajemy też tymianek. Tymiankiem obsypujemy również kurczaka pokrojonego w paseczki, przysmażamy go na oliwie, dodajemy mascarpone, a po chwili makaron, mieszamy. Kokardki podajemy z gruszkami i pokruszonym serem gorgonzola.

Wstążki z łososiem i cukinią

Składniki:

300 g makaronu gniazda wstążki

200 g łososia

cukinia

ząbek czosnku

garść suszonych pomidorów

8 pomidorków koktajlowych

50 g koziego sera

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w bardzo cienkie paseczki (podobne do makaronowych wstążek), drobno kroimy też pomidory suszone, koktajlowe kroimy na ćwiartki. Na oliwie przysmażamy czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, po chwili cukinię i pomidory. Smażymy przez 2 min., dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy z pokruszonym serem kozim i bazylią.

Świdry z kaczką i warzywami

Składniki:

300 g makaronu świdry

pierś z kaczki

papryka

por

3 gałązki selera naciowego

marchewka

kiełki soi

garść orzeszków ziemnych

łyżka sosu sojowego

łyżka sosu rybnego

łyżka miodu

mała papryczka chili

2 cm imbiru

ząbek czosnku

cebulka dymka

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę podobnej wielkości. Kaczkę kroimy w cienki paseczki. Imbir, czosnek, chili siekamy, przysmażamy na odrobinie oleju, po chwili dodajemy kaczkę, smażymy kilka minut. Dodajemy sos sojowy, rybny oraz miód, na patelnię dodajemy też warzywa i kiełki, smażymy przez kilka minut, podajemy z orzeszkami ziemnymi i pokrojoną drobno cebulką dymką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości