Penne z dynią i grzybami
Składniki:
300 g makaronu penne
200 g dyni - zwykłej
100 g prawdziwków (świeżych lub mrożonych)
świeża szałwia
oliwa z oliwek
mała cebula – zwykła
100 ml śmietanki kremówki
30 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Dynię kroimy w drobną kostkę, przysmażamy na odrobinie oliwy aż zmięknie. Szalotkę drobno siekamy, grzyby kroimy w kostkę. Do przysmażonej szalotki dodajemy prawdziwki, po chwili dodajemy dynię, szałwię i śmietankę oraz ugotowany według instrukcji na opakowaniu makaron. Podajemy go z tartym parmezanem.
Kokardki z gruszką i kurczakiem
Składniki:
300 g makaronu kokardki
200 g piersi z kurczaka
2 gruszki
50 g sera gorgonzola
2 łyżki mascarpone
świeży tymianek
oliwa z oliwek
łyżka miodu
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gruszki kroimy w drobną kostkę, karmelizujemy na patelni, dodając miód, dodajemy też tymianek. Tymiankiem obsypujemy również kurczaka pokrojonego w paseczki, przysmażamy go na oliwie, dodajemy mascarpone, a po chwili makaron, mieszamy. Kokardki podajemy z gruszkami i pokruszonym serem gorgonzola.
Wstążki z łososiem i cukinią
Składniki:
300 g makaronu gniazda wstążki
200 g łososia
cukinia
ząbek czosnku
garść suszonych pomidorów
8 pomidorków koktajlowych
50 g koziego sera
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w bardzo cienkie paseczki (podobne do makaronowych wstążek), drobno kroimy też pomidory suszone, koktajlowe kroimy na ćwiartki. Na oliwie przysmażamy czosnek, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, po chwili cukinię i pomidory. Smażymy przez 2 min., dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy z pokruszonym serem kozim i bazylią.
Świdry z kaczką i warzywami
Składniki:
300 g makaronu świdry
pierś z kaczki
papryka
por
3 gałązki selera naciowego
marchewka
kiełki soi
garść orzeszków ziemnych
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka miodu
mała papryczka chili
2 cm imbiru
ząbek czosnku
cebulka dymka
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Warzywa kroimy w kostkę podobnej wielkości. Kaczkę kroimy w cienki paseczki. Imbir, czosnek, chili siekamy, przysmażamy na odrobinie oleju, po chwili dodajemy kaczkę, smażymy kilka minut. Dodajemy sos sojowy, rybny oraz miód, na patelnię dodajemy też warzywa i kiełki, smażymy przez kilka minut, podajemy z orzeszkami ziemnymi i pokrojoną drobno cebulką dymką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN