Sałata z różnych pomidorów i grzankami z sękacza
Składniki dla 4 osób:
- pomidory malinowe, pokrojone w dużą kostkę
- żółte pomidory, pokrojone w dużą kostkę
- pomidory bawole serca, pokrojone w dużą kostkę
- 250g truskawek
- 250g malin
- 300g sękacza lub ciasta drożdżowego, najlepiej czerstwego
- 100g masła
- 200g szpinaku
- Masłowa sałata, pokrojona w mniejsze kawałki
- Czerwona cebula, posiekana w cienkie pióra
- 2 łyżki octu jabłkowego
- Miód
- Oliwa
- Sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Kostki sękacza podsmaż na maśle, tak żeby stały się chrupiące. Cebulę wymieszaj z octem jabłkowym, szczyptą soli oraz miodem. Pomidory, cebulę, truskawki, maliny, sałatę i szpinak wymieszaj ze sobą dokładnie. Mieszankę polej oliwą, dopraw solą i pieprzem, podawaj z grzankami z ciasta drożdżowego.
Kokosowy pudding z owocami z kompotu i prażoną kaszą gryczaną
Składniki na 4 porcje:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki miodu
- Szklanka owoców z kompotu
- 100g kaszy gryczanej niepalonej
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Mleko kokosowe podgrzej razem z miodem prawie do wrzenia. Mleko krowie pomieszaj z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko kokosowe będzie bliskie wrzeniu, zamieszaj ponownie mleko krowie z mąką, ponieważ tuż przed wlaniem do mleka kokosowego mąka musi być idealnie wymieszana z mlekiem krowim. Mleko z mąką wlej cienkim strumieniem do mleka kokosowego, trzymając wszystko na palniku, jak tylko zgęstnieje, odstaw na bok. Kaszę gryczaną upraż na patelni z dodatkiem odrobiny oleju rzepakowego. Pudding wylej do miseczek, dodaj owoce z kompotu oraz posyp gotową kaszą gryczaną.
Kotleciki ziemniaczane ze słodką śmietaną oraz owocami jagodowymi
Składniki na 4 osoby:
- ok. 700g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 250g tłustego twarogu
- Jajko
- Mąka pszenna (tyle ile potrzeba do uzyskania zwartej masy)
- Laska wanilii
- 2 łyżki tahiny
- 250g śmietany 18%
- 3 łyżki miodu
- 100g borówek
- 100g jeżyn
- 100g porzeczek
- Szczypta soli
- Klarowane masło
Przygotowanie:
Ziemniaki wymieszaj z twarogiem, solą, jajkiem i mąką. Zagnieć na zwartą masę. Uformuj z masy kotleciki o grubości ok. 1cm i szerokości ok. 4-5cm, następnie usmaż na klarowanym maśle. Śmietanę wymieszaj z miodem oraz ziarnami laski wanilii. Usmażone kotleciki podlej słodką śmietaną, tahiną, następnie dodaj owoce jagodowe.
Zobacz też:
- Fit sok z jarmużu. Prosty przepis z dodatkami.
- Jak zrobić ciasteczka korzenne? Przepis na pierniczki tradycyjne i w wersji fit.
- Przepisy na lody wegańskie – jak zrobić kremowy deser i orzeźwiający sorbet?
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje